Türkiye İnsan Hakları Kurumu, bin 83 başvurudan 4’ünde hak ihlali tespiti yaptı

Kurumun hak ihlali tespit ettiği başvurulardan üçü ayrımcılıkla ilgili

TİHEK Başkanı Süleyman Arslan. Fotoğraf: AA

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), 2019 yılında yapılan bin 83 başvurunun sadece dördünde hak ihlali tespit etti.

BirGün gazetesinden İsmail Arı’nın aktardığına göre, TİHEK’e 2019 yılında en fazla “İşkence ve kötü muamele yasağının ihlal edildiği” gerekçesiyle başvuru yapıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kuruma işkence ve kötü muamele yasağını ihlalden 273 başvuru yapılırken cezaevinden nakil talebi için 243, sağlık hakkı için 193, infaz kurumu genel idaresine ilişkin şikâyetler çerçevesinde 126 ve fiziksel koşullarla ilgili de 45 başvuru yapıldı.

Ayrımcılıkla ilgili 3 ihlal tespiti

Ayrımcılıkla mücadele görevi kapsamında 2019 yılında 28 başvuruyu inceleyen TİHEK, üç başvuruda hak ihlali tespit etti. İncelenen başvurulardan altısı hakkında kabul edilmezlik, ikisi hakkında incelenemezlik, biri hakkında da ihlal olmadığına karar veren TİHEK, 10 dosya hakkında da incelemenin devam ettiğini belirtti.

Kurum, “özgürlüğünden mahrum bırakılan ya da koruma altına alınan kişilerin” yaptığı bin 55 başvurudan da sadece birisinde hak ihlali tespit etti.

 

BirGün

DAHA FAZLA HABER OKU