Virüs korkusu talebi arttırdı, koruyucu maske ihracı ön izne bağlandı

Koronavirüs salgını nedeniyle yok satmaya başlayan koruyucu ve tıbbi maskeler ‘ihracı ön izne bağlı mallar listesi’ne alındı. Ticaret Bakanı Pekcan, "Amacımız öncelikle iç talebin karşılanmasını sağlamak" dedi

Koronavirüs salgını maske satışlarında patlama yaşanmasına neden oldu / Fotoğraf: AA

Çin'de başlayarak dünyanın 73 ülkesine yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle koruyucu maskelere artan talep ve fiyatlarda yaşanan hareketlilik üzerine Ticaret Bakanlığı devreye girdi.

Koruyucu maske, tulum, gözlük ve steril eldiven ‘ihracı ön izne bağlı mallar listesi’ne eklendi. 

Resmi Gazete’de yayımlanan İhracı Yasak ve Ön İzne Bağlı Mallara İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile ihracı ön izne bağlı mallar listesine, koruyucu maske (gaz, toz, radyoaktif toz filtreli maskeler), tulum, (koruyucu iş elbisesi), sıvı geçirmez önlük (kimyasallara karşı kullanılan koruyucu önlükler) ve gözlük (koruyucu gözlükler) eklendi.

Tıbbi Cihaz Yönetmeliği kapsamında piyasaya arz edilen tıbbi ve cerrahi maske ve tıbbi steril/non-steril eldivende söz konusu listeye dahil edildi.

Böylece, söz konusu ürünlerin ihracı belli kamu kurum ve kuruluşlarının ön iznine bağlanmış oldu.

 

20200304_2_41172205_52747412.jpg
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan​​​​​​​ / Fotoğraf: AA

 

9 firmaya ceza kesildi

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, tıbbi maskede fahiş fiyat artışına değindi. 13 firmayı incelemeye aldıklarını belirten Pekcan şunları söyledi:

Özellikle korona virüs salgınının başlamasından sonra maske ve bazı tıbbi cihaz ve ekipmanların fiyatlarında artış olduğu yönünde şikayetler gelmeye başladı. Esasında resmi şikayet bize ilaç ve tıbbi cihaz kurumundan bir adet, Fethiye Devlet Hastanesi'nden de üç adet geldi. 9 tane de kendimizin yaptığı işlemlerle toplam 13 firmayı inceleme altına aldık. Kendilerinden savunmalarını aldık.

3 Mart itibarıyla da Reklam Kurulumuz toplandı, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Kanunu ve ilgili yönetmelikler çerçevesinde de 13 firmadan 9’u haksız fiyat artışı nedeniyle idari para cezasına çarptırıldı. Firma başına 104 bin 781 lira, toplam 943 bin lira para cezası uyguladık. Bu incelemeler bundan böyle de devam edecek. Aynı firma bu uygulamasına devam ederse cezaları 10 katına kadar çıkarma yetkimiz var.

Amaç iç talebi karşılamak

Korona virüsün giderek daha yaygın hale geldiğinin altını çizen ve iç piyasadaki tüketicinin ihtiyacını karşılamanın önemine vurgu yapan Pekcan maske ve bazı tıbbi ürünlerin ihracatının özel izne bağlanması hakkında ise şunları söyledi:

Artık koronavirüs çok yaygın hale geldi. Her gün bir iki ülkede daha duyuyoruz. Çok şükür Türkiye’de gözükmedi. Ancak gözükmesi büyük bir olasılık. Çünkü yakın çevremizde de bulunmakta. Bu konuda tedbir almak üzere başta maske olmak üzere bazı sağlık ekipmanlarının ihracatını Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbı Cihaz Kurumu’nun ön iznine bağladık.

Buradaki amacımız, herhangi bir salgın riskine karşı halkımızın, milletimizin iç talebini karşılayabilmek ve bu talebin en iyi şekilde yönetilmesi için ihracatı ön izne bağladık. Aslında ocak ayında maske satışları yüzde 45, şubat ayında da yüzde 70 artış oldu. Bu da bir hareketlenmenin olduğunu gösteriyor.

Türkiye’deki maske üretimi aslında bizim yerel ihtiyaçlarımızı fazlasıyla karşılayacak durumda. Ancak küresel taleplerde çok büyük rakamlarda son dönemlerde artmış durumda. Bizim amacımız, üreticimiz ve ihracatçımızın ticaretine engel olmak değil. Öncelikle iç talebin karşılanmasını sağlamak ve fazlasının ihracatının önünü açmak.

 

Independent Türkçe, ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU