Milli Savunma Bakanı Akar’dan “Bahar Kalkanı” açıklaması

Milli Savunma Bakanı Akar, İdlib’deki son durumu değerlendirdi. 2. Ordu’da bir açıklama yapan Akar, İdlib’de süren askeri harekattan ‘Bahar Kalkanı’ diye söz etti. Akar şimdiye kadar 2 binin üzerinde Suriye gücünün etkisiz hale getirildiğini söyledi

Fotoğraf: AA

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve kuvvet komutanları ile geceyi İdlib’deki faaliyetlerin sevk ve idare edildiği 2. Ordu Taktik Komuta Yeri’nde geçirdi. Bakan Akar, burada yaptığı açıklamada "27 Şubat’ta İdlib'deki menfur saldırıyı müteakip başlatılan Bahar Kalkanı Harekatı başarıyla sürdürülmektedir” diye konuştu. Bakan Akar, İdlib'de sürdülen askeri harekatla ilgili şu bilgileri paylaştı:

27 Şubat’ta gerçekleştirilen menfur saldırıyı müteakip başlatılan Bahar Kalkanı Harekatı başarıyla sürdürülmektedir. Bugüne kadar bir İHA, 8 helikopter, 103 tank, 19 zırhlı personel taşıyıcı, 72 top/obüs/ÇNRA, 3 değişik hava savunma sistemi, 15 tanksavar/havan, 56 zırhlı araç, 9 mühimmat deposu ve 2 bin 212 rejim askeri etkisiz hale getirilmiştir. Atışlarımız ve faaliyetlerimiz planlandığı şekilde devam etmektedir. 

Rusya'yla karşı karşıya gelme niyetimiz yok

İdlib'te yaşananlarla ilgili Rusya'yla görüşmelierin sürdüğünü aktaran Bakan Akar şu ifadeleri kullandı:

Rusya ile görüşmeler devam etmektedir. Gelinen aşamada Rusya’dan beklentimiz garantör ülke olarak taahhütlerini yerine getirmesi ve bu kapsamda rejimin saldırılarını durdurması ve Soçi Mutabakatı sınırlarına çekilmesi için rejim üzerindeki etkisini kullanmasıdır.

Rusya'yla karşı karşıya gelmek gibi ne niyetimiz ne maksadımız var. Bizim oradaki tek niyetimiz rejimin katliama son vermesi ve böylelikle radikalleşmenin ve göçün önlenmesi. Açıkça ifade etmek gerekirse, garantör ülke olarak 'Rejimin yapacağı saldırılardan sorumlu değiliz' gibi bir açıklamayı kabul edilebilir bulmuyoruz. Garantör ülkeler olarak gerilimin azaltılmasında mutabık kalınmakla birlikte Soçi Mutabakatı’nın tüm gerekliliklerinin yerine getirilebilmesi için her türlü gayreti göstermeliyiz.

Hedefimiz birliklerimize saldıran rejim unsurları olacaktır

İdlib’de Türk askerinin görev yaptığı gözlem noktalarının güvenliği için de uyarı yapan Akar şunları söyledi:

BM Sözleşmesi'nin 51’inci maddesinde yer alan meşru müdafaa hakkı ile Adana, Astana ve Soçi Mutabakatları çerçevesinde ateşkesi sağlamak, göçü önlemek, bölgede yaşanan insanlık dramını sona erdirerek, birliklerimizin, halkımızın ve hudutlarımızın güvenliğini sağlamak maksadıyla İdlib’teki faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bu çerçevede karşılıklı mutabakatlardan doğan tüm sorumluluklarımızı garantör ülke olarak yerine getirdik ve getirmeye devam ediyoruz.

Bu doğrultuda Astana Mutabakatı’na uygun olarak alandaki birlik ihtiyacımızı da karşılamış bulunuyoruz. Kalıcı ateşkes ve istikrarın sağlanması asıl amacımızdır. Ancak birliklerimize, gözlem noktalarımıza ve mevzilerimize yapılacak saldırılara karşı meşru müdafaa kapsamında en şiddetli ve tereddütsüz karşılık verileceğinden kimsenin şüphesi olmasın. Meşru müdafaa kapsamında hedefimiz sadece birliklerimize saldıran rejim askerleri ve unsurları olacaktır.

 

 

Independent Türkçe, ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU