Pakistan'da ilk kez koronavirüs vakası tespit edildi

Sağlık Bakanı Zafer Mirza, “Paniğe gerek yok” açıklaması yaptı

Fotoğraf: Reuters

Pakistan'da ilk kez yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakaları görüldüğü bildirildi.

Sağlık Bakanı Zafer Mirza, Twitter'dan yaptığı açıklamada, yaklaşık 200 milyon nüfuslu ülkede ilk kez iki kişide Kovid-19 tespit edildiğini duyurarak, her iki vaka için belirlenen standartların uygulandığını kaydetti.

Bu iki kişinin sağlık durumunun iyi olduğunu aktaran Mirza, "Paniğe gerek yok. Her şey kontrol altında." ifadesini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mirza, konuya ilişkin yarın basın toplantısı düzenleyeceğini belirtti.

Sağlık Bakanlığı, Kovid-19 taşıdığı tespit edilenlerden birinin İran'ı ziyaret ettikten sonra Karaçi'ye gelen 22 yaşında bir erkek olduğunu kaydederken, diğer kişiyle ilgili herhangi bir bilgi paylaşmadı.

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüsün dünya genelinde bulaştığı kişi sayısı 81 bini geçti, 2 bin 765 kişi ise yaşamını yitirdi. 

Türkiye’de rastlanmadı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bugüne kadar birçok ülkede vaka görülmesine rağmen Türkiye'de henüz vakaya rastlanmadığını ancak bunun rastlanmayacağı anlamına gelmediğine işaret etmişti.

Koca, tüm çabalarının virüsün ülkeye girişinin önlenmesine yönelik olduğunun altını çizdi.

İran'daki vaka sayısı ve ölümlerin arttığına dikkati çeken Koca, bu duruma yönelik kara sınırında tedbir aldıklarını ve uçuşlara kısıtlama getirdiklerini hatırlattı.

İran ile kara sınırında sahra hastaneleri oluşturulduğuna değinen Sağlık Bakanı Koca, İran uyrukluları ülkeye almayacaklarını ancak gelmek isteyen Türk vatandaşlarına 14 günlük karantina sürecini anlatarak, işlemleri yürüteceklerini belirtti.

Özellikle İran'ın Kum ve Meşhed bölgelerinde bulunan kişilerin 14 günlük uygun bir ortamda gözetim altında tutulacağını aktaran Koca, şu bilgileri verdi:

Klinik bulgusu olan kişilerin, hastane ortamında takibi, hiçbir klinik bulgusu olmayan Kum ve Meşhed geçmişi olmayan kişilerin ise birkaç gün sahra hastanelerinde değerlendirmesi yapıldıktan sonra, geri planda oluşturduğumuz gözlemevi, hastane ve misafirhane gibi yerlerde en az 7 gün bekletilmesi, devamında gerektiğinde yine Bilim Kurulu'nun risk analizi yaparak, 14 günü gerekirse evde tamamlanması şeklinde bir yaklaşım benimsendi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU