Dolar/TL 9 ayın, altın yedi yılın zirvesinde

Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararı ve koronavirüs salgınının neden olduğu küresel büyüme endişelerinin ardından dolar güç kazanırken, altın yedi yılın zirvesine çıktı

Fotoğraf: Getty Images

İki binden fazla insanın yaşamına mâl olan koronavirüsün küresel büyüme üzerine yarattığı endişeler devam ederken yatırımcının Asya piyasalarından kaçıp dolara ve “güvenli liman” kabul edilen altına yönelmesi rekorları da beraberinde getirdi. 

2019’da yüzde 18, yıl başından bu yana da yüzde 6 değer kazanan altının ons fiyatı, yedi yılın zirvesini gördü ve bin 612 dolar seviyesine kadar çıktı. 

Bugün 512 liradan işlem gören çeyrek altın yedi yıl önce 148 lira seviyesindeydi. 

2013’te 90 lira olan altının gramı ise 313 lira seviyesinde. 

New York merkezli banka Citibank’tan yapılan açıklamada altının ons fiyatının gelecek 12 ila 24 atda 2 bin dolar seviyesini görebileceği belirtildi. 

UBS’in Küresel Varlık Yönetimi biriminden yapılan açıklamada ise fiyatların gelecek haftalarda bin 650 doları aşabileceği ifade edildi. 

Avustralya merkezli maden değerleme şirketi MineLife’ın kıdemli analistlerinden Gavin Wendt, Bloomberg’e yaptığı açıklamada yükselişin yalnızca salgın neden olduğu belirsizlikten kaynaklanmadığını söyledi. Wendt’e göre salgının sona ermesinin ardından küresel aktiviteyi artırmak için teşviklerin artırılması gerekli. 

Altının yanı sıra dolar da Türk Lirası karşısında yükselişte.

Çarşamba gününü 6,08 seviyesinde kapatan Dolar/TL, yeni günde 6,10 liraya kadar yükseldi. 10:30 itibariyle 6,0896 seviyesinde işlem görüyor. 

Kur en son,  Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400 füzeleri nedeniyle ABD ile yaşadığı gerginliğin ardından 24 Mayıs 2019’da 6,12 lira seviyesini görmüştü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın dün gerçekleşen para politikası kurulunda yeni bir faiz indirimi kararı alınmıştı. 

Bir önceki toplantıda yüzde 11,25 olarak belirlenen politika faizi, yüzde 10,75’e kadar çekildi. 

Böylelikle faizler yedi ayın en düşük seviyesine indi. 

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, daha önceki açıklamalarında enflasyonda da faizlerde de tek haneyi hedeflediklerini söylemişti. 

Almanya merkezli Commerzbank’tan yayımlanan raporda enflasyon verilerinin mevcut durumdan daha fazla faiz indirimini destekleyemeyeceği belirtildi ve “Yine de Türkiye'deki politik gerçek faizlerin yüzde 8-9’lara kadar inebileceğini gösteriyor" denildi. 

Türkiye'nin Macaristan'la beraber en negatif reel faize sahip ülke olduğu hatırlatılan raporda şu ifadeler yer aldı: 

Ocakta enflasyon tekrar yükselişe geçti. Türkiye'nin reel faizi şimdi negatif. Gelişen ülkelerde risk iştahı düştüğünde Türk Lirası da sert şekilde değer kaybedebilir. 


Aralıkta yüzde 11,84 olan enflasyon ocakta yüzde 12, 15'e çıkmıştı.

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU