Erdoğanları tanıştıran Şule Yüksel Şenler adına vakıf kuruldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, ‘Evliliğimize vesile olduğun için şükran borçluyum’ sözleriyle andığı Şule Yüksel Şenler adına kurulan vakfın kurucuları arasında yer aldı

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, geçen yıl hayatını kaybeden muhafazakar yazar Şule Yüksel Şenler adına kurulan vakfın kurucuları arasında yer aldı.

Kuruluş ilanı Resmi Gazete’de yayımlanan vakfın malvarlığı da 90 bin TL olarak belirlendi.

Birgün gazetesinden İsmail Arı’nın haberine göre, vakfın kurucuları arasında Emine Erdoğan dışında AK Parti Sancaktepe Belediye Başkanı Şeyma Döğücü, 26’ncı dönem AK Parti İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır, AK Parti İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı Rabia İlhan, AK Parti Konya Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, Taksim Cami Vakfı Kurucusu ve Sur Yapı Şirketi’nin sahibi Ziya Altan Elmas, Nurhayati İnanç, Fatma Bayram, Türkan Kumru, Fatma Özdemir ile Gaffar Koca yer aldı.

 Vakfın kuruluş amacı “Şule Yüksel Şenler hanımefendinin aziz hatırasını yaşatmak, korumak ve örnek teşkil eden hayat hikâyesini biçimlendiren perspektifini anlatmak ve vakıf senedinde yazılı diğer amaçları gerçekleştirmektir” olarak açıklandı. Vakfın feshi halinde de vakfa ait malların, belirlenen aynı amaca yönelik diğer bir vakıf veya resmi kuruma devredileceği belirtildi.

thumbs_b2_030ed9e0b2210f2207c3d0b9638898c3.jpg
Fotoğraf: AA

 

Emine Erdoğan: Evliliğimize vesile olduğu için şükran borçluyum

Emine Erdoğan, Recep Tayyip Erdoğan’la tanışması ve evlenmelerine aracılık da eden Şule Yüksel Şenler’in hayatını kaybetmesinin ardından “Evliliğimize vesile olduğun için şükran borçluyum” diye konuşmuştu.

Şenler ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Emine Erdoğan'ı tanıştırma hikayesini şöyle anlatmıştı:

1967-1968 yıllarında Emine Hanım'la tanıştık. Çok aktif, kültürel sahalarda çalışmasını seven birisiydi. Beraberliğimiz ve çalışmamız oldu. Ben tesettüre gireli birkaç yıl olmuştu. Emine Hanım ile Tayyip Bey'in karşılaşmalarına ben neden oldum. Erbakan Taksim'de konuşuyordu. Tayyip Bey anons yapıyordu. Yine coşturucu şiirler okuyup gelenleri takdim ediyordu. Biz ön sıradaydık. Karşılıklı bir çekim oldu. Sonra Emine'ye 'Ne oldu yüzün kızardı' dedim. O da 'Ben o zatı rüyamda gördüm. Benim onunla evleneceğim söylendi' diye yanıt verdi. Tayyip Bey'le konuştum. Onun da niyeti olduğunu anlayınca birliktelikleri oldu.

thumbs_b_c_a160ac165484ea4f0237d01c7adf3e01.jpg
Fotoğraf: AA

 

Kadın olduğu anlaşılsın diye Şule adını kullandı

Şule Yüksel Şenler, Kayseri'de 29 Mayıs 1938'de altı kardeşin üçüncüsü olarak dünyaya geldi. 1960'lı yıllarda gazete yazıları ve konferanslarıyla ün kazandı.

Aslen Kıbrıslı olan Şenler, küçük yaşta ailesiyle birlikte İstanbul'a göç etti. eğitimi ortaokul ikinci sınıfta bıraktı. 21 yaşında gazetecilik yapmaya başladı. 1960'lı ve 70'li yıllarda kaleme aldığı yazılar ve katıldığı konferanslarla adından söz ettirdi.

Asıl adı Yüksel’dir. Yazılarında kadın olduğu anlaşılsın diye "Şule" adını kullanmaya başlayınca "Şule Yüksel Şenler" olarak tanınmıştır.

1965'te başörtüsü takmaya başlayan Şenler terziliğinden gelen tecrübesi ile "Şulebaş” olarak tanımlanan türban tipini kullanmaya başlar. "İdealist Hanımlar Derneği"ni kuran Şenler, derneğin manevi başkanı oldu. Bu derneğe gelen genç kızlar arasında, Emine Gülbaran (Erdoğan) da bulunmaktadır.

thumbs_b_c_38dfc0ddbe11e8de3d9342201dcadc0b.jpg
Şenler'in cenaze törenine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra AK Parti'nin önemli isimleri katılmıştı / Fotoğraf :AA

 

Cumhurbaşkanına hakaretten hapis yattı

Papa’nın Türkiye’ye yaptığı gayri resmi ziyaret münasebetiyle, Yeni İstiklal Gazetesi’nde “Ağlayın Ey Müslüman Kardeşlerim Ağlayın” başlıklı yazısında o dönemin Cumhurbaşkanı olan Cevdet Sunay’a hakaret ettiği iddiası ile hakkında davalar açıldı. 1971'de cumhurbaşkanına hakaretten tutuklanıp, 13 ay 10 gün hapis cezası aldı. Cezası iyi halden 9 ay 10 güne düşürülür.

Şenler, "Huzur Sokağı" romanıyla en çok okunan yazarlar arasında yer aldı. "Huzur Sokağı" adlı romanı daha sonra aynı adla dizi olmuş ve yayınlandığı dönemde popüler olmuştu. Şenler 28 Temmuz 2019’da, 81 yaşında hayatını kaybetmişti.

 

Independent Türkçe, Birgün

DAHA FAZLA HABER OKU