Kılıçdaroğlu: Ülkede geçim sıkıntısı varken, Saray'dan 3'er 4'er maaş alanlar var

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, ülkedeki ekonomik gidişata yönelik eleştirilerde bulundu

Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gezi Parkı davasında kararın çıkmasının beklendiği duruşma görülürken bir açıklama yaptı.

Partisinin grup toplantısında konuşan Kılıçdaroğlu, Gezi eylemleri için “Bir aydınlanma hareketi olarak görmemiz gerekiyor” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CHP lideri, davanın tek tutuklu sanığı Osman Kavala’nın serbest bırakılması gerektiğini söyledi. CHP lideri, davanın tek tutuklu sanığı Osman Kavala’nın serbest bırakılması gerektiğini söylerken hoşgörülü bir eylemin darbe olarak tanımlanmasının uygun olmadığını vurguladı.

Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

Bir insan düşüncesini açıkladı diye suç mu işler Allah aşkına! Her görüşten gençlerimiz vardı. Ortak bir eylemdi bu. Hak üzerine inşa edilmiş bir eylemdi. İstanbul'u bir beton ormanına döndürenler kim? Gezi'de bu işe yanlış yapıyorsunuz diyen gençlerimiz miydi? Kavgasız bir ortamda yaşamak istiyor bu insanlar. Bu talepler yargılanamaz. Bir Anayasamız var. 34. maddesi diyor ki herkes önceden izin almadan silahsız gösteri düzenleme hakkına sahiptir diyor. Ama Anayasa saray tarafından geçerli değil. Hepimiz bu davanın adalet içinde sonuçlanmasını bekliyoruz, her şeye rağmen. 

“Türkiye’nin imajı zedeleniyor”

Osman Kavala hakkında AİHM’in kararı olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Osman Kavala, 840 gündür tutuklu. Osman Kavala'nın serbest bırakılması lazım. AİHM'in kararı var, 'serbest bırakın' diye. Ama üst mahkemenin verdiği kararı alt mahkeme uygulamıyor. O zaman bu ülkede adalet hiyerarşisine gerek var mı? Bu ülkede adalet var mı?” diye konuştu. 

Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Siz bu saatten sonra memlekette adalet vardır, hukuk vardır, insanlar haklarını arıyor diye dünyaya anlatamazsınız. Bizim derdimiz de bu zaten Türkiye’nin imajı. Sizler Türkiye’nin imajını zedeliyorsunuz.

"Ülkede geçim sıkıntısı varken, Saray'dan 3'er 4'er maaş alanlar var"

Türkiye’deki yükselen işsizlik ve ekonomideki gidişattan bahseden Kılıçdaroğlu, "Vatandaş niye perişan? Emekli neden geçinemiyor? Neden işsizlik var? Hapishaneler neden tıka basa dolu? Neden Orta Doğu bataklığından şehitlerimiz geliyor? Neden parası olan dışarı çıkıyor da parası olmayan hapiste?” diye konuştu.

Ülkede geçim sıkıntısı varken, Cumhurbaşkanlığı’na sırtını dayayan insanların olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, "Ülkede ikişer üçer maaş alanlar var. Göz doymuyor. Gidiyor dört beş yerden maaş alıyor” dedi.

Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Sarayda yaşayanların işsizlik diye bir derdi yoktur. Tüm akrabalarının da işsizlik diye bir derdi yoktur. Sarayın yaşayanlar yoksulluk diye bir derdi yoktur. Ara da bir 50 bin dolarlık çantayla yoksul evlerine ziyarete giderler Sarayın bir gelecek endişesi yok. Bunlar ABD’de İngiltere’de hayatlarını garantiye aldılar. Gökdelen dikiyorlar. Bahane olarak da öğrenci evi yapıyoruz diyorlar. Sarayda hayat pahalılığı yoktur çünkü onların kira, elektrik ve doğalgaz faturası gibi dertleri yoktur. Saray vatandaşa hesap sormayı gerek görmez. Her şeyi yaparım hesabını da vermem diyor. Saray, Meclisi kendi çıkarlarına hizmet eden bir organ olarak görür. Çünkü,  AK Parti ve MHP’nin oyları ile istedikleri yasayı çıkartabileceklerini söylüyorlar."

15 Temmuz şehitleri için toplanan yardım paralarıyla ilgili konuşan Kılıçdaroğlu, “15 Temmuz şehitleri için toplanan paralar nerede? Beşiktaş’taki patlamada şehit olan askerler için toplanan paralar nerede? Bunların üstünü kapatmaya çalışıyor. Hatırlatmasak millete unutturacaklardı” dedi.

“Süleyman Şah Türbesi, Saray sosyetesinin emriyle terk edildi”

Hükümetin Suriye politikasını eleştiren Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle tamamladı: 

Saray sosyetesi döneminde Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir vatan toprağı terk edilmiştir. Süleyman Şah Türbesi, Saray sosyetesinin emriyle terk edilmiştir. Suriye konusunda defalarca ‘yanlış yapıyorsunuz’ dedik. Suriye bataklığının bize maliyeti ağır oldu. Saray sosyetesi Suriye'de egemen güçlerin taşeronluğuna soyundu. Devlet adaletle yönetilir. Devletin dini adalettir. 50 sefer söyledim, egemen güçler ateşi elleriyle tutmazlar, maşa kullanırlar. O maşalardan biri de Erdoğan'ın kendisi.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU