Çatışmalardan kaçan İdlibliler kara kışta ısınmak için “zehirli” çöp yakıyor

Kitlesel bir kaçışın yaşandığı bölgeyi terk edenler, çetin şartlar altında hayatta kalma mücadelesi veriyor

Karla kaplı bölgede yaşam koşulları gittikçe zorlaşıyor (AP)

Suriye’nin İdlib kentinde hava saldırılarından ve ilerleyişi süren rejim güçlerinden kaçanlar, geceyi sokaklarda ve zeytinliklerde geçirmek zorunda kalıyor, sert kış şartlarında bir nebze olsun ısınmak içinse çöp yığınlarını yakıyor.

İnsani yardım kuruluşu yetkilileri on binlerce kişinin kaçışına sahne olan İdlib’deki tablonun 9. yılına giren savaştaki en büyük zorunlu göçlerden biri olduğunu söylüyor.

Sadece geçen hafta 10 çocuğun derme çatma kamplarda yaşamını yitirdiği belirtilirken, sonu gelmeyen araç konvoylarındaki sivillerin yanlarına alabildikleri eşyalarla kaçışı sürüyor. Binecek araçları olmayanlarsa yola yürüyerek devam etmeye çalışıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters’ın haberine göre İdlib’in kuzeyindeki bir kampta 4 kişilik bir aile, salı günü ayakkabı, eski kıyafet ve kartonları tutuşturarak yaktıkları ateşten çıkan zehirli dumanı teneffüs ettikleri için nefes almakta güçlük çekerek yaşamını yitirdi.

Haber ajansına telefonla bilgi veren Adnan Tayyib adlı Suriyeli, “İnsanların çoğu ayakkabı ya da kıyafet yığınlarını beraberinde getirdi. Onları yakıyorlar. Bu aile uykularında nefes alamayarak boğuldu” dedi.

Hayatını kaybeden İdlibli anne-baba ve iki çocuğu, Rusya destekli Suriye rejiminin saldırılarından kaçmak için evlerini terk eden on binlerce kişi arasında bulunuyordu.

Bu hafta Suriye'nin kuzeybatısının çoğunu karda kaplayan fırtınalar, yerlerinden edilenlerin durumunu daha da kötüleştirdi.

Barınak sayısı az, evler ve çadırlarsa zaten onlarca insanla dolu. Muhtaç durumdaki birçok kişinin de ne yakıt ne de ısıtıcı alacak parası var.

Norveç Mülteci Konseyi’nden Rachel Sider, “İnsanlar sırf ısınabilmek için, yanlarında getirdikleri ve genelde kendileri için tehlikeli olabilecek şeyleri yakıyor” dedi.

İdlib’deki durumun felakete dönüştüğünü söyleyen Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Krizi için İnsani Yardımlar Koordinatör Yardımcısı Mark Cutts ise “Soğuk hava ve ısınamama yüzünden bebeklerin ve yetişkinlerin öldüğü haberlerini almaya devam ediyoruz” diye konuştu.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU