Moritanyalı yoksulların mesleği: Ahşap levha

Bölgeye özel bir ağaçtan yapılan bu levhaların dikdörtgen olması gerekiyor. Ardından su, kömür ve ‘sakız’ olarak bilinen zamk karışımı içerisine konuluyor

Ahşap endüstrisi, Moritanyalı yoksulların günlük geçimlerini kazandıkları bir meslek / Fotoğraf: Moritanya Kültür Bakanlığı

Başkent Nuakşot sokaklarından birinde yol ağzında oturan 50 yaşındaki Muhammed Ali Velid es-Salim’in çevresi, çocuklara okuma yazma öğretiminde geleneksel bir araç olarak kullanılan ahşap levhalarla (Luh) çevrili.

Ürünlerini müşterilerine gösterirken yakın zamanda harikulade işçilikle hazırlanmış çeşitli boyutlardaki bir parti ahşabın daha geleceğini söylüyor.

Salim, bir yandan onu bu yol ağzında ahşap levha satmak zorunda bırakan yoksulluğu suçluyor, bir yandan da bu endüstrinin bir parçası olarak Moritanya mirasının korunmasına katkıda bulunmasından duyduğu mutluluğu dile getiriyor.

Ailesinin tek çalışanı olarak hayat şartlarını yakalayabilmek için, zorluğuna rağmen, bu mesleği icra ettiğini ifade ediyor. Aynı zamanda bu mesleğin Moritanya halkının kültürü haline geldiğini söylüyor.

Bölgeye özel bir ağaçtan yapılan bu levhaların dikdörtgen olması gerekiyor. Ardından su, kömür ve ‘sakız’ olarak bilinen zamk karışımı içerisine konuluyor.

Şehirleşmeye rağmen bu endüstrinin ülke çapında devam ettiğine ve uzun zamandır Moritanyalıların kültürünün bir parçası olduğuna değinen Salim, Moritanyalı öğrencilerin dini ilimler, edebiyat, tarih, tıp gibi çeşitli ilimleri öğrenirken bu levhaları kullandığını söylüyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Elif Turan

independentarabia.com/node/93091

DAHA FAZLA HABER OKU