Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Kapalı Maraş’ın "kapalısını" artık kaldırma zamanıdır

KKTC'de temaslarda bulunan ve "Hukuki, Siyasi ve Ekonomik Yönleri ile Kapalı Maraş Açılımı" toplantısına katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, “Maraş, Kıbrıs Türk’ünün toprağıdır” dedi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), bugün "Hukuki, Siyasi ve Ekonomik Yönleri ile Kapalı Maraş Açılımı" başlıklı toplantıya ev sahipliği yapıyor.

Toplantıya Türkiye’den Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bir heyet de katıldı.

1974'ten bu yana kapalı olan Maraş bölgesini gezen heyet, bölgeyle alakalı yetkililerden bilgi aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Tarihi bir gün ve tarihi bir toplantı yaşıyoruz”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 46 yıl sonra kapalı Maraş bölgesi açılımı hakkında NTV yayınında açıklamalarda bulundu.

“Aslında iki toplum da, Rumlar da Kıbrıs Türkü dahil herkesin kaybettiği bir ortamdayız" diyen Oktay, "Bugün niye buradayız? Bu kayıp bitsin artık. Tekrardan burası bir cazibe merkezi, zevkle gülerek oluşabileceği harika bir ortam oluşsun. Tarihi bir gündeyiz, tarihi bir toplantı” diye konuştu.

“Maraş, Kıbrıs Türklerinin toprağıdır”

Kapalı Maraş statüsüyle alakalı tartışmalara değinen Oktay şunları, söyledi:

“İnsanların kafasında şöyle bir algı oluşabiliyor. Sanki burası KKTC toprağı değil de başka bir BM veya başka bir kuruluş gibi onların gözetiminde olan bizim de “bir çözüm bulalım” diye bir algıya gidiyor. Türkiye olarak, Kıbrıs Türk toplumuyla birlikte iki toplumun birlikte yaşayabileceği barışa giriyoruz. Maraş, KKTC’nin toprağı. Buraya herhangi bir yerden izin alarak gelmiş değiliz, pasaport göstererek gelmiş değiliz. Lefkoşe’deki durumumuz neyse Güzelyurt’ta neyse burada da oyuz”

“Kapalı Maraş’ın ‘kapalı’sını artık kaldırmak lazım”

Maraş’ın dünyanın cazibe merkezi bir hayalet şehir olarak kalmasına kayıtsız kalınamayacağını vurgulayan Oktay, “Artık iyi niyetimizi biz buradaki Kıbrıs Türk'ünün aynı zamanda da bölgenin refah seviyesine artışına, ekonomik sosyal anlamda barış ikliminin artmasına vesile olacak şekilde kapalı Maraş’ın kapalısını kaldırmak lazım.” diye konuştu.

Maraş’ta detaylı envanter çalışmasının yapıldığını belirten Oktay, bölgenin Osmanlı’dan kalma bir vakıf malı olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Burasının bir başka özelliği Maraş bölgesi 1878’de İngilizlerin yönetimine geçtiğinde mülk olarak Osmanlı’ya ait olduğu dönemde hemen hemen tamamına yakını vakıf malı. Sonrasında İngiliz sömürge döneminde vakıf malları üzerinde aşama aşama önce kullanım hakkı,sonrasında binaların yapılması ve mülkiyete dönüştürülmesi gibi bir süreç yaşanıyor. Ama bu vakıf malı olması gerçeğini değişmiyor. Vakıf mallarının satılamayacağını, devredilemeyeceği evrensel bir hukuk kuralıdır. 8 bin 600’e yakın bina var. Fiziki durumu nedir? Altyapı durumu nedir? Mülkiyet durumu nedir? Envanter çalışması bunu netleştirecek bir çalışmadır.  Bizim arşivlerimizle ilgili çok ciddi çalışmalarımız var. Bu bölgede önceden kim yaşıyorsa herkesin kazanacağı bir durum olacak. Tamamen insanların ailelerin refahını artıracak çözüm arayışı, son derece de basittir. Kendi KKTC toprağında olan bir yeri konuşuyoruz.

Tazminat davası açılabilir mi?

Bölgedeki mülklerle ilgili hak iddialarında bulunanların Maraş’ta yer alan Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurması gerektiğini vurgulayan Oktay; “Burada bir taşınmaz mal komisyonu diye bir komisyon var. Mülkle ilgili herhangi bir iddiası olan birisi, satılması, takas yapılması veya herhangi bir sebebi varsa komisyona gelebilir. O komisyon zaten Avrupa’daki mahkemeler tarafından bir iç hukuk yolu olarak kabul edilmiş bir yapıdır” ifadelerini kullandı. 
 

Intependent Türkçe, NTV 

DAHA FAZLA HABER OKU