Bakan Kurum açıkladı, tartışma başladı: 2023 hedefleri doğrultusunda Salda Gölü çevresi Millet Bahçesi olacak

Burdur'da yer alan ve Türkiye'nin Maldivleri olarak bilinen gölün etrafı "özel çevre koruma bölgesi" ilan edilecek. Salda'nın çevresine kafe, festival alanı, otopark ve mescit yapılacak

Bakan Kurum Burdur'un Yeşilova ilçesindeki 300 bin metrekarelik alanda Salda Millet Bahçesi yapılacağını açıkladı.

"300 bin metrekarelik alanda Salda Millet Bahçesi yapacağız"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Salda Gölü çevresi özel çevre koruma bölgesi ilan edilecek, 300 bin metrekarelik alanda Salda Millet Bahçesi yapacağız. Vatandaşımız kafeteryalarda dinlenecek, bungalovda konaklayacak, her türlü festival düzenlenecek” dedi.
Kurum, yılda 500 bine yakın ziyaretçinin geldiği Salda çevresindeki yapılanma ile istihdamın da artırılacağını kaydetti.

 

"Dünyada eşine nadir rastlanan bir bölge"

Burdur'da yaptığı konuşmada Salda'nın doğal güzelliğine vurgu yapan Bakan Kurum,  bu alanda sadece yaz turizmi değil kış turizmi yapıldığını da kaydetti. 185 metre derinliğiyle Türkiye'nin nadir göllerinden biri olduğunu belirten Kurum, Salda'yı "Masmavi turkuvaz gölleriyle, bembeyaz kumsalıyla dünyada eşine nadir rastlanan bir bölge" olarak tanımladı. Bakan kurum sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz burayı Cumhurbaşkanlığımızın dün açıkladığı manifesto çerçevesinde çevreyi korumak adına, şehirlerimizi korumak adına özel çevre koruma bölgesi ilan edeceğiz. Bu ilan çerçevesinde, bulunduğumuz yaklaşık 300 bin metrekarelik alanda Salda Millet Bahçesi yapacağız. Bu da bir ilk olacak. Millet Bahçesi Projesi çerçevesinde buraya gelen turistlerimiz, yapacağımız otoparkta araçlarını park edecek. Geliş gidiş yollarını daha iyi şartlar altında yapmak suretiyle bu bölgeye gelen vatandaşımızın bungalov evlerde, kafeteryalarda dinlenmesi, yürüyüş yollarında, gezinti alanlarında gezmesini sağlayacak birçok düzenlemeyi de bu proje kapsamında yapmış olacağız."

"Alan korunmuş olacak"

Kurum, özel çevre koruma bölgesi ilanıyla 44 kilometrekare olan göl yüzeyiyle 295 kilometrekare alanın da korunmuş olacağını, bunun da hem bölgeye gelenler için hem de bölgenin korunması adına çok önemli karar olacağını vurguladı.

Ancak Salda'nın çevresinin Millet Bahçesi'ne çevrilecek olması nedeniyle buradaki doğal güzelliğin yitirileceğini düşünenler ağırlıkta. Sivil toplum örgütleri, çeşitli kuruluşlar, buradaki yapılaşmanın doğal alanı beton yığınına çevireceği görüşünde. 

 

 

Salda Millet Bahçesi'nin turizmin cazibe merkezi olacağı fikrine destek verenlerden çok, bu kararı eleştirenler bulunuyor.

 

 

Türkiye’nin Maldivleri olarak bilinen Salda, Burdur’un Yeşilova ilçesinde hafif tuzlu karstik bir göl.


DAHA FAZLA HABER OKU