Kovid-19 korkusu yüzünden demirleyecek liman bulamayan dev gemiyi Kamboçya kabul etti

Dünyada alarma neden olan yeni tip Kovid-19 salgınının yol açtığı endişe nedeniyle, Pasifik Okyanusu'na kıyısı olan ülkelerde demirleyecek liman bulamayan kruvaziyeri Kamboçya kabul etti. Gemiyi limanda Kamboçya Başbakanı Hun Sen çiçeklerle karşıladı

Fotoğraf: AFP

Hong Kong’dan 1455 yolcu ve 802 mürettebatıyla 1 Şubat’ta demir alan Holland America Line şirketine ait "Westerdam" adlı kruvaziyer, yine tip koronavirüs (Kovid-19) korkusu yüzünden demirleyecek liman bulamadı.

Japonya, Filipinler, Tayland'ın yanı sıra Tayvan ve ABD'nin Pasifik toprağı Guam'dan geri çevrilen dev gemi Kamboçya tarafından kabul edildi.

Kamboçya Başbakanı Hun Sen, ülkenin güneyindeki Sihanoukville Limanı'na demirleyen, gemiden inen yolcuları çiçeklerle karşıladı.

afp1.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Yolcular ülkelerine dönecek

İnsani nedenleri gözeterek hareket ettiğine dikkati çeken Hun Sen, yolcuların kendi ülkelerine dönmelerine izin vermek istediğini söyledi.  Hun Sen, rıhtımda yaptığı açıklamada, birçok limandan geri çevrilen gemiyi kabul etme nedenleri ise şöyle anlattı:

Bugün, Kamboçya fakir bir ülke olmasına rağmen ülkemiz dünya ve bölgenin karşı karşıya kaldığı sorunların çözümü için uluslararası topluma her daim katılmıştır. Eger Kamboçya bu geminin rıhtıma yanaşmasına izin vermeseydi, nereye gideceklerdi? Tüm Kamboçyalılar ve dünyayı ayrımcılık ve korkunun vakti olmadığı konusunda bilgilendirmek isterim. Vakit, karşı karşıya kaldığımız sorunların çözümü için herkesin birlik içinde olmasının vaktidir.

Kovid-19 salgını endişesiyle iki haftadır mahsur kaldıkları gemiden inen yolculardan, Hun Sen'in çiçek verdiği Avustralyalı Anna Marie Melon, "Burada olmak ne güzel. Başbakan Hun Sen'e çok teşekkür ederim. Harika bir kalbi var" dedi.

Kendilerini bekleyen otobüse doğru ilerleyen yolcuların, geminin güvertesinden kendilerini izleyen diğer yolculara el salladığı görüldü.

afp.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Gemideki yolcularda virüse rastlanmadı

Kyodo ajansının haberinde, yolcuların, gemiden inmesine izin verilmeden önce sağlık kontrollerinden geçirildiği ve Holland America Line şirketinin, gemide şüpheli Kovid-19 vakası bulunmadığını vurguladığı aktarıldı.

Holland America Line şirketi, internet sitesinde yayımladığı açıklamada, dün yerel saatle 07.00 sularında Kamboçya sahiline ulaştıklarını ve geminin birkaç gün boyunca burada kalacağını duyurmuştu.

Açıklamada, gemideki tüm yolcuların sağlık durumunun iyi olduğu ve karaya çıkmalarına izin verileceği, bunun için Kamboçya makamlarından gerekli izinlerin alındığı kaydedilmişti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU