İşçi Partisi lideri Corbyn, Assange'ın ABD'ye iadesinin durdurulması çağrısı yaptı

Birleşik Krallık Başbakanı, yaklaşan dava hakkında yorum yapmaktan kaçınırken, iki ülke arasındaki suçluların iadesi anlaşmasının "dengesiz" olduğunu kabul etti

Jeremy Corbyn, ABD ve Birleşik Krallık arasındaki suçluların iadesi anlaşmasıyla ilgili eleştirilerini dile getirdi (AFP)

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ı ABD'nin "savaş suçlarını" ifşa ettiği için öven Jeremy Corbyn, Assange'ın ABD'ye iadesinin durdurulması çağrısında bulundu.

Boris Johnson, bu ay başlayacak dava hakkında yorum yapmaktan kaçınırken, Başbakan'ın iki ülke arasındaki suçluların iadesi anlaşmasının "dengesiz" olduğunu kabul etmesi Avam Kamarası'nda şaşkınlık yarattı.

İşçi Partisi liderinin çağrısı, Harry Dunn isimli genci öldüren arabayı süren Anne Sacoolas'ın CIA casusu olduğu gerekçesiyle "korunup" korunmadığı yönünde bilgi talebine de denk geldi.

Hüküm giymesi halinde ABD'de 175 yıla kadar hapisle karşı karşıya kalacak Assange hakkında konuşan Corbyn, böyle bir iadenin "gazeteciler için tehlikeli bir emsal teşkil edeceğine" dair uyarılarda bulunan Avrupa Konseyi'ne katılan parlamenterlere destek verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Corbyn, ilgili mahkemeler Assange'ın "savaş suçlarını, sivil ölümleri ve büyük çaplı yolsuzlukları ifşa etme suçlamalarıyla" ABD'ye gönderilip gönderilmeyeceğine karar verdiğinde, tek taraflı düzenlemelerin "açığa çıkacağını" söyledi.

Corbyn, "Başbakan, bu iadeye karşı çıkılması ve gazetecilerle ifşacıların haklarının hepimizin iyiliği için desteklenmesi gerektiğini söyleyen, Avrupa Konseyi'ne gidecek parlamento raporunu kabul edecek mi?" diye sordu.

Buna karşılık Başbakan Johnson ise "Bireysel davalardan bahsetmeyeceğim ancak gazetecilerin ve ifşacıların haklarının korunması gerektiği açık ve bu hükümet bunu yapmaya devam edecek" dedi.

Londra'daki Belmarsh Cezaevi'nde tutulan Assange, gizli diplomatik ve askeri belgeleri teslim almak, ele geçirmek ve ifşa etmek gibi, 17'si Casusluk Yasası kapsamında olmak üzere 18 suçla itham ediliyor.

WikiLeaks'in ifşaatları arasında, 2007'de Bağdat'ta Reuters'ın haber fotoğrafçısı ve onun şoförünün de içlerinde bulunduğu en az 9 erkeği öldüren ABD Apache helikopter saldırısının video görüntüleri de yer alıyor.

Parlamenterlerin raporu, Assange'ın ABD'ye iadesinin engellenmesi için geçen yıl çağrıda bulunan Birleşmiş Milletler (BM) İşkence Özel Raportörü'nün tavsiyesini destekliyor.

 

 

Corbyn, Sacoolas'ın "aslında bir CIA ajanı" olduğu iddiası hakkında da şunları söyledi:

Dışişleri Bakanı'nın (Dominic Raab), ABD yönetiminin adaletten mahrum bıraktığı Dunn ailesini yanlış yönlendirdiğini artık bildiğimize göre, yarın (bugün) kabine değişikliğinde başbakan onu görevden alacak mı?

Johnson ise şu cevabı verdi:

Dışişleri Bakanlığı'na, Anne Sacoolas'ın herhangi bir resmi görevi bulunmayan bir eş olduğunun Birleşik Krallık hükümetine bildirildiği söylenmişti (...) Harry Dunn ve ailesi için adalet aramaya, Anne Sacoolas'ın da ABD'den iadesini istemeye kimseden korkmadan ve kimseye boyun eğmeden devam edeceğiz.

Bu sözlere karşı çıkan Corbyn, "Bu tek tarafı ağır basan anlaşma, Britanya'nın iade talep edemediği durumlarda da ABD'nin bunu yapabileceği anlamına geliyor" dedi.

Başbakansa Corbyn'i onaylayarak "Açık söylemek gerekirse, (Corbyn'in) ABD'yle iade düzenlemelerimiz hakkındaki tanımlaması önemli bir noktaya parmak basıyor ve bu ilişkide dengesiz unsurlar bulunduğunu düşünüyorum. Kesinlikle incelemeye değer olduğuna inanıyorum" diye konuştu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU