En çok altın rezervi bulunduran ülkeler açıklandı

Dünya Altın Konseyi’nin 2019 Ocak ayı verilerine göre en çok altın rezervine sahip ülke ABD. Türkiye ise listede 21’inci sırada

Açıklanan verilere göre ABD 8 bin 133 ton altınla birinci sırada yer alırken, ikinci sıradaki Almanya'nın 3 bin 369 ton, üçüncü IMF'nin ise 2814 ton altın rezervi bulunuyor. Listede Türkiye 253,1 tonla 21'nci sırada yer aldı. Listenin son sırasında El Salvador, Laos ve Solomon Adaları bulunuyor.

Türkiye neden geriledi?

Dünya Altın Konseyi’nin geçen yıl temmuz ayında yaptığı hesaplama değişikliği nedeniyle Türkiye’nin listedeki sıralaması dokuz basamak gerilemişti. 

Yeni yöntemle Türkiye'nin resmi altın rezervleri verisine Rezerv Opsiyon Mekanizması (ROM) kapsamında tutulan 364 ton dahil edilmemişti. 

 

 

ROM, Türkiye’deki her bankanın Merkez Bankası’nda tutmak zorunda oldukları Türk Lirası miktarının belirli bir yüzdesinin döviz ya da altın cinsinden tutabilmesine imkân tanıyan bir mekanizma. 

Ancak temmuzda Dünya Altın Konseyi’nden yapılan açıklamada, diğer ülkelerin altın rezervleriyle daha doğru bir karşılaştırma yapılması için bankalardaki değil yalnızca merkez bankalarındaki altın rezervinin baz alındığı ifade edilmişti. 

DAHA FAZLA HABER OKU