Sudan, devrik lider el Beşir’i Lahey’e teslim edecek

Sudan, tutuklama kararı çıkarılan zanlıları Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne teslim edeceğini açıkladı

Sudan'ın eski cumhurbaşkanı Ömer el Beşir, darbeyle devrilmesinin ardından 2019’un haziran ayında görüntülenmişti. (Fotoğraf: Reuters)

Güney Sudan’ın başkenti Cuba’da, Sudan Hükümetinin Silahlı Hareketlerle Müzakere Heyeti Sözcüsü Muhammed Hasan et Teayişi, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Teayişi, hakkında tutuklama emri bulunan Sudanlıların Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne teslim edilmesi konusunda silahlı hareketlerle anlaştıklarını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sözcü Teayişi, teslim edilmesinde anlaşılan isimler arasında eski Cumhurbaşkanı Ömer el Beşir’in yanı sıra eski Savunma ve İçişleri Bakanı Abdurrahim Muhammed Hüseyin, eski Kuzey Kurdufan Valisi Ahmed Harun, milis gücü liderlerinden Ali Kuşib'in de bulunduğunu bildirdi.

Avukatından açıklama

Beşir’in avukatıysa, eski devlet başkanının UCM’yi reddettiğini söyledi.

Reuters’a konuşan avukat, Beşir’in UCM’yi ‘siyasi bir mahkeme’ olarak gördüğünü ve Sudan yargısının her vakayı değerlendirebilecek güçte olduğuna inandığını söyledi.

UCM, Darfur’da işlenen soykırım, savaş suçları ve insanlığa suçlar nedeniyle 30 yıldır ülkeyi yöneten Beşir hakkında 2009 ve 2010 yıllarında uluslararası tutuklama kararları çıkarmıştı. El Beşir yönetiminde, Darfur’daki çatışmalarda 300 bin kişi ölmüştü.

Beşir, geçtiğimiz nisan ayında devrilmesi sonrası ülke içinde yolsuzluktan yargılandığı davada iki yıl hapis cezası almıştı.

 

Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU