Van’da öldüğü ihbar edilen göçmenler için iki ekip yola çıktı, 49 göçmen donmaktan kurtarıldı

Van’ın Çaldıran ilçesinde jandarmayı gece arayan bir kadın 13 göçmenin donarak öldüğünü söyledi. Tipinin sürdüğü bölgeye 2 AFAD ekibi gönderildi. Van Gölü kıyısına terk edilen 49 göçmen ise donmak üzereyken kurtarıldı

Van Gölü kıyısında terk edilen göçmenler donmaktan kurtarıldı / Fotoğraf: AA

Van'ın Çaldıran ilçesinde jandarmaya yurda yasa dışı yollarda giren 13 göçmenin donarak öldüğü ihbarı yapıldı.

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, dün gece Çaldıran İlçe Jandarma Komutanlığı’nı arayan bir kadının, 13 göçmenin donarak yaşamını yitirdiği yönünde ihbarda bulunduğunu belirtti. Vali Bilmez olayla ilgili şu bilgileri verdi:

Adli, askeri makamlara ve AFAD'a konu ile ilgili olarak bilgi verilmiştir. Bölgede yoğun kar yağışı ve tipiden dolayı ulaşım sağlanamamaktadır. Hava şartların normale dönmesi ile birlikte konu araştırılacaktır. Ayrıca İranlı yetkililere konu iletilip bilgi almaya çalışmaktayız.

Valilikten sabah yapılan açıklamada ise Açıklamada, ihbarda sözü edilen bölgeye saat 08.00 itibarıyla AFAD tarafından 2 ekip gönderildiği belirtildi.

20200209_2_40760280_51989451.jpg
Fotoğraf: AA

 

Teknelerle kurtarıldılar

Van'dan tekne ile Bitlis'e götürülmek istenen düzensiz göçmenler, Gevaş ilçesine bağlı Van Gölü kıyısındaki İn köyü sahilinde terk edildi.

Gelen bir ihbarı değerlendiren jandarma ekipleri göçmenleri kurtarmak için çalışma başlattı. Köy yolunun kar yüzünden kapalı olması nedeniyle sahil güvenlik ekiplerinin eşlik ettiği 2 tekne bölgeye gönderildi.

Göçmenler için ilçedeki Akdamar iskelesinde sağlık, UMKE, AFAD ve jandarma ekipleri hazır bekletildi.

20200209_2_40760280_51989450.jpg
Fotoğraf: AA

 

Kendilerini ihbar ettiler 

İn köyü yakınlarında tekneye alınan 49 göçmenden 15'inin soğuktan etkilendiği belirlendi.

Teknede ilk müdahaleleri yapılan göçmenler, 5 saat süren çalışma sonucu iskeleye getirilerek Gevaş Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Göçmenlerin terk edildikten sonra sığınacak yer bulamayınca, kendilerini ihbar ettikleri iddia edildi. 

20200209_2_40760280_51989462.jpg
Fotoğraf: AA​​​​​​​

 

Göçmenleri iskeleye taşıyan tekne sahibi Mesut Avcı, fırtına ve sis nedeniyle güçlükle ilerleyebildiklerini belirterek şunları anlattı:

Göçmenleri sağ kurtardık. İn köyü yakınlarında göl kenarında bulduk. Kaçak bir tekneyle gelmişler. Fırtınadan dolayı kıyıya terk edilmişlerdi. Biraz geç kalsak hepsi orada ölebilirdi.

 

Independent Türkçe, ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU