İsmailağa Cübbeli’yi dinlemedi: Kudüs mitingine gitmek caiz değildir fetvası vermişti

ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak kabul eden tek taraflı Ortadoğu Planı’na tepki göstermek için Yenikapı Meydanı’na gelenler arasında, Cübbeli Ahmet Hoca’nın verdiği “Caiz değil” fetvasına rağmen İsmailağa mensupları da vardı

Fotoğraf: Twitter - @SaadetPartisi

Son yıllarda geniş katılımlı seçim mitinglerine sahne olan Yenikapı Miting Alanı, bu kez "Büyük Kudüs Mitingi"nde siyasetçileri buluşturdu. 

Kuru soğuğa rağmen Yenikapı’ya gelen binlerce İstanbullu arasında İsmailağa Cemaati mensubu Yakup Er de vardı.

Saadet Partisi öncülüğünde 60 sivil toplum örgütü ve aralarında Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) de bulunduğu siyasi partilerin destek verdiği “Büyük Kudüs Mitingi” için cemaatinin alametifarikası cübbe ve sarıkla meydandaydı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kendini tanıtırken “Trabzon’un Of kazasının Yazlıkköyü’nden” diye başlayan Er, biraz sonra hayatında hiç oy vermeyi düşünmeyeceği CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’nı dinleyecek.

Sonrasında belki de hayatını şekillendiren bir karşıtlığın sembolü olan siyasi partinin liderini…

Ancak şimdi 100 yıllık karşıtlığı bir kenara bırakmaya değecek bir şey için aynı saftalar.

"Cübbeli hocamız siyaset ilmini bilmiyor”

Ama o ve bu meydanda bulunan birçok İsmailağa mensubu arkadaşı gibi morali de bozuk. 

Nedeni de İsmailağa Cemaati’nin görünür yüzlerinden biri olan Ahmet Mahmut Ünlü’nün (Cübbeli Ahmet) verdiği “Mitinge katılmak caiz değildir” fetvası.

 

Kudüs Mitingi Resmi 2020-02-09 23.32.22.png
İsmailağa Cemaati mensubu Yakup Er, Cübbeli Ahmet'in fetvasına rağmen meydana gelenler arasında / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Yakup Er’e göre siyaset bir ilim ve Cübbeli Ahmet Hoca bu ilmi bilmiyor. “Hocam biz seni seviyoruz, bu böyle olmaz. Sana kalplerde sevgiler azalıyor. İlmine hürmeden seni seviyoruz ama siyaset bilmiyorsun” diyerek ünlü din adamına kırgınlığını dile getiren Er şöyle devam ediyor:

(Cübbeli Ahmet) Bir televizyon konuşmasında derin devletten bahsetti. Derin devleti bizim Cübbeli Hocamız nereden biliyor, derin devletin yapısını nereden biliyor? Hocamızı seviyoruz ama yanlış yaptığında da dur diyeceğiz. Kalpleri kırıyor, Müslümanların kalplerini kırıyor. Biz kardeşiz, hiçbir zaman dışlamayacağım ama hocamızı kınıyorum. Yer burası, ümmetin yeri burası… O da buraya gelecek.

Hocaları konuşmak hala ”ayıp”

Cübbeli’nin, dini literatüre göre yanlış çıksa dahi 1 sevap kazandığı (doğru çıkarsa inanışa göre 2 sevap kazanılıyor) fetvasına uymayarak meydana gelen çok sayıda İsmailağa üyesi var. Çoğu cemaat içi meseleleri bir gazeteciyle konuşmak istemiyor. Aralarından daha genç olanları miting sonrası çay içerek bu konuyu “off the record” konuşabileceklerini söylüyor.
 

Kudüs Mitingi Resmi 2020-02-09 23.35.23.png
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Cemaattekilerin saygı gösterdiği daha yaşlı bir cemaat mensubu ise kısa da olsa bir yorum yapmayı kabul etti ama o da ısrarıma rağmen ismini vermek istemedi:

Niye gelmeyeceklermiş buraya? Saadet Partisi bu zamana kadar İrancı değil de yeni mi olmuş? Memlekette böyle bir inanç var mı? Buraya İsrail’i protesto etmek için geliyor insanlar. Mescid-i Aksa yetim, Mescid-i Aksa mahkum. Ona sahip çıkmak için gelmiş insanlar. İnşallah böyle bir şey söylememiştir.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU