Irak'ta hükümeti kurmakla görevlendirilen Allavi: Iraklıların kanı kırmızı çizgimizdir, böyle giderse devam edemem

Allavi, son iki günde göstericilerin öldürülmesini "tehlikeli girişim" olarak niteledi ve durumun böyle devam etmesi halinde verilen göreve devam edemeyeceğini belirtti

Muhammed Tevfik Allavi / Fotoğraf: Reuters

Irak devlet televizyonu aracılığıyla ülkedeki son gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulunan  Muhammed Tevfik Allavi, göstericilere saldıranları istisnasız cezalandıracaklarını söyledi.

Ülkenin zor bir süreçten geçtiğini ifade eden Allavi, "Son iki günde Bağdat, Necef ve Babil'de üzücü olaylar yaşandı. Bu, tehlikeli bir girişime işaret ediyor. Bu durum asla kabul edilemez. Göstericiler seslerini duymamız gereken barışçıl evlatlarımızdır ve saldırıya uğramamaları gerekiyor" dedi.

“Görevimiz korumak ve hizmet sunmaktır”

Allavi, göstericilere yönelik saldırı eylemlerinin sürmesi durumunda hükümeti kurma görevine devam edemeyeceğini de vurgulayarak devamında şunları kaydetti:

Vatandaş, görüşünü belirtme konusunda özgürdür. Bizim de görevimiz onu korumak ve hizmet sunmak. Tek kırmızı çizgimiz; Iraklıların kanıdır. Bu kana bulaşanları istisnasız olarak cezalandıracağız. Göstericilerin en önemli talepleri arasında yer alan erken seçim zamanını da belirleme konusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

1 Şubat'ta hükümeti kurma görevi alan Allavi, dün olaylar sonrası sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Şu an yaşanan acı olaylar beni mevcut hükümetteki kardeşlerimden göstericileri korumaya yönelik çalışmaları ve tüm Irak halkının haklı taleplerini karşılayan, gücünü halktan alan, meşru hükümet kurma konusunda talepte bulunmaya itiyor” ifadelerini kullanmıştı.

Necef'te dün, Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'a bağlı Mavi Şapkalılar adlı grubun müdahalesi sonucu 13 gösterici ölmüş, 127'den fazla kişi yaralanmıştı. 

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU