Birleşik Krallık AB defterini 47 yıl sonra sessiz sedasız kapatıyor

Tarihi an için sessiz bir resmi tören yapılacak

Big Ben saat kulesinin çanlarının bugün yapılacak törenler için çalmayacağı belirtildi (AP)

Britanya 47 yılın ardından Avrupa Birliği (AB) üyeliği defterini bugün kapatırken bu tarihi an için küçük bir resmi tören düzenlenecek.

2016'da yapılan ayrılık referandumunun üzerinden bin 317 gün geçerken, 28 üyeli blokla yolların ayrılması bu gece Birleşik Krallık (BK) saatiyle 23.00'de (TSİ 1 Şubat 2020 Cumartesi 02.00), Brüksel saatiyle de gece yarısı gerçekleşecek.

Ayrılmak için Oy Ver kampanyasının sembolik lideri olarak hareket eden Başbakan Boris Johnson, geçen cuma günü parlamentoda kabul edilmesinin ardından ayrılık anlaşmasını imzaladı ve bugünün "yeni bir çağın şafağının" habercisi olacağını belirtti.

Ancak İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, AB'yle ve dünyanın geri kalanıyla gelecekte kurulacak ilişkiler için en önemli kararlardan pek çoğunun hala alınmadığını ve ülkenin "bir yol ayrımında" durduğunu ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İskoçya Bölgesel Başbakanı Nicola Sturgeon'ın, bağımsızlık referandumu için verdiği mücadelenin gelecek adımlarını açıklayacağı konuşmasındaysa, halkının "ezici çoğunluğunun" arzusunun aksine İskoçya'nın AB'den çıkarıldığını söylemesi bekleniyor.

Downing Sokağı, ayrılış anını kutlamak için başbakanın halkın önüne çıkmayacağı konusunu netleştirdi.

Başbakan, Brexit yönünde oy kullanarak referandum gecesi Ayrılık zaferinin ilk işaretini veren Sunderland şehrinde bakanlar kuruluna başkanlık ettikten sonra kapalı kapılar ardında görevlilerle gerçekleştirilecek akşam resepsiyonuna katılmak üzere Londra'ya dönecek.

10 Numara'nın ön cephesinde parlayacak ışık gösterisini, sadece birkaç gazeteci ve Downing Sokağı'nın siyah kapılarının ardındaki güvenlik görevlileri izleyebilecek.

Dahası, 10 Numara'nın normalde olduğu gibi televizyon kuruluşlarından birinin ortak kamerasını davet etmek yerine görüntüleri kendisi kayda alma konusundaki ısrarı sonrası yayımcılarla girdiği tartışma nedeniyle, önceden kaydedilen bir video mesajının televizyon izleyicileriyle buluşmama tehlikesi bulunuyor.

Brexit destekçileriyse uzun süredir hayalini kurdukları hedefin gerçekleşmesini Parlamento Meydanı'nda bir mitingle karşılayacak. Meydanda Nigel Farage ve Anne Widdecombe'nin yapacağı konuşmalara yurtsever şarkılar eşlik edecek.

Ancak Big Ben saat kulesinin çanları çalmayacak, hava tahminlerinin serin ve nemli görüldüğü akşam havai fişek atılmasına ve alkole izin verilmeyecek.

Westminster ve Brüksel'deki parlamentoların Johnson'ın ayrılık anlaşmasını onaylamasının ardından BK'nin borçlarını ödemek için 30 milyar sterlinden (yaklaşık 235 milyar TL) fazla ödeme yapma, Britanya'da yaşayan AB yurttaşlarının haklarını garanti altına alma ve İrlanda Denizi'nde bir sınır gümrüğü kurma yükümlülükleri bulunuyor. BK, AB'nin karar verme kurumlarındaki tüm temsil haklarını kaybedecek ancak aralık ayının sonunda bitecek geçiş dönemi boyunca AB kurallarına tabi olmayı sürdürecek.

AB'den Çıkış Bakanlığı'nın varlığı cuma günü akşam 11'de son bulacak ve çalışanları Whitehall (Londra'da bir cadde, çok sayıda bakanlık binasına ev sahipliği yapması nedeniyle Birleşik Krallık hükümetinin merkezi olarak bilinir - ed.n.) boyunca sıralanan bakanlıklara dağıtılacak. Ancak bu geçiş süreci gerçekleşirken halkın gündelik hayatında ani bir değişiklik yaşanması beklenmiyor.

BK sonrasında ya geri kalan AB üyeleriyle yılbaşı gecesine kadar yeni bir ticaret anlaşması imzalamak için sıkı bir takvimle ya da hiçbir anlaşmaya varamayıp Dünya Ticaret Örgütü'nün muhtemelen zararlı hükümlerine razı olmakla karşı karşıya kalacak. Brüksel müzakereler için henüz bir tarih koymazken balıkçılık ve finansal hizmetler için temmuza kadar anlaşma ihtiyacı duyulduğundan görüşmelerin marta kadar başlaması beklenmiyor.

 

 

Brexit'ten bir saat önce akşam 10'da yayımlanacak videosunda Başbakan Johnson, AB'den ayrılışı "bir son değil, bir başlangıç" olarak nitelendirerek şunları söyleyecek:

Bu, şafağın söktüğü ve sahnenin perdelerini yeni bir fasıl için kaldırdığı bir andır (...) Şimdi gerçek bir ulusal yenilenme ve değişimin zamanıdır (...) Bu, yaşam fırsatlarınızın -ailenizin yaşam fırsatlarının- ülkenin hangi kısmında yetiştiğinize bağlı olmasını artık kabul etmeyeceğimiz yeni bir çağın doğuşudur. Bu, birlik olmaya ve aynı seviyeye gelmeye başladığımız bir andır.

Brexit Günü öncesinde konuşan Corbyn ise ülke çapında "farklı görüşlerin ve duyguların" bulunacağını dile getirerek şunları söyledi:

Britanya'nın dünyadaki konumu değişecek. Asıl soru, şimdi bunu hangi yönde gerçekleştireceğimizdir (...) Bu süreçte hükümeti atılan her adımdan sorumlu tutacağız: AB'yle, ABD'yle ya da başka herhangi bir ülkeyle müzakere edilen hangi konunun parçası olurlarsa olsunlar istihdam ve yaşam standartlarının, çalışma haklarının, tüketici ve çevre standartlarının korunmasını sağlamak için (...) AB'de bu konular üzerine diğerleriyle birlikte elde ettiğimiz kazanımları korumaya kararlıyız (...) Ayrıca, Ulusal Sağlık Hizmetimizi (NHS), gıda standartlarını ve istihdamı tehlikeye atan Trump'ın zehirli bir anlaşmasına karşı direneceğiz.

İskoçya'nın başkenti Edinburgh'ta konuşacak Sturgeon ise şunları ifade edecek:

Bu gece İskoçya, İskoç halkının ezici çoğunluğunun arzusunun aksine Avrupa Birliği'nde çıkarılacak (...) Bundan böyle ulusumuzun ihtiyaçlarının bozulmuş ve saygınlığını yitirmiş Westminster birliği tarafından karşılanmadığını tam anlamıyla bunun kadar gösteren başka bir şey olamaz (...) Ancak eşit ve bağımsız bir Avrupa devleti olarak daha parlak ve daha iyi bir gelecek umudu sürüyor (...) Ayrıca bugün İskoçya'nın bağımsızlık yolculuğunda atılacak adımları açıklayacağım (...) Bağımsızlık referandumuna gitmek için sağlam bir demokratik yetkimiz bulunuyor ve son anketler çoğunluğun "Evet" seçeneğini desteklediğini gösteriyor (...) Boris Johnson, İskoç halkının söz sahibi olmasından korkuyor ancak onun demokrasi yolunda durma teşebbüsü başarılı olamayacak. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU