Putin’in yerine kim geçecek?

Rusya Devlet Başkanı’nın Putinizmin devamından emin olmak için muhtemelen kendine sadık bir halef seçeceği belirtiliyor

Putin'in ardından kimin devlet başkanlığı koltuğuna geleceği konusunda tartışmalar devam ediyor (AFP)

Rusya’da anayasal değişikliğinin açıklanmasının ardından bir sonraki devlet başkanının kim olacağına yönelik tartışmalar başladı. Her ne kadar Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin değişikliklere dair açıklama yapmış olsa da, verilen cevaplar kafalardaki soru işaretlerini gidermek açısından tam olarak yeterli değil. 

Anayasal değişiklikle birlikte Putin’in 2024’ten sonra görevi bırakacağı kesinleşti, ancak uluslararası basının aktardığına göre Putin’in görevi bir gün son bulacak olsa da Putinizmin devam etmesi garanti altına alınıyor gibi görünüyor.

Putin’in 2024’te görevi bırakmasının ardından geniş bir kesim tarafından Devlet Konseyi’nin başkanlığını alması bekleniyor. Devlet başkanlığı için danışma işlevi gören kurulun görevleri anayasada, “devlet organları arasında düzgün işleyiş ve etkileşimin sağlanması ve iç ve dış ve sosyo-ekonomik politikanın ana doğrultunun belirlenmesi” şeklinde tanımlandı. Putin’in bu tip bir görev üstlenmesinin devlet işleyişinde etkin bir pozisyon almaya devam edeceği anlamına geliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan analistler de her ne kadar görevi bırakacak olsa da Putin’in ülkenin yönetiminin kendi çizdiği çerçeve doğrultusunda devam etmesini sağlamaya çalıştığını belirtiyor. Politico’nun hazırladığı dosyada, Rusya’nın yakın tarihinde sonradan gelen liderlerin bir öncekilerin bıraktığı mirası reddetmesinin daha yaygın olduğu söylense de değişikliğin Putin’in mirasını korumaya yönelik gerçekleştirildiği ifade ediliyor. Kruşçev Stalin kültünü parçalamış, Yeltsin Gorbaçov’un korumaya çalıştıklarını kaldırmış ve Putin’in kendisi de Yeltsin’in Batı yanlısı reformist yaklaşımını zaman içinde tersine çevirmişti. 

Putin’in ardından kimin geleceğine yönelik tahmin yürütmekse hala bir takım belirsizlikler barındırıyor. 67 yaşındaki Rus lider, seçenekleri açık tutmasıyla ve son ana kadar kararlarını gözden geçirmesiyle tanınıyor. 

Onlarca yıldır Rus elitleri üzerine çalışma yapan sosyolog Olga Kryshtanovskaya, Rus liderin seçeneklerini hayli daralttığını söyleyerek, “Kişiler çoktan belirlendi. Bu insanlar halihazırda önemli pozisyonlarda yer alıyor” ifadelerini kullandı. 

Putin’in muhtemel halefleri şu şekilde:

Mihail Mişustin

Mişuştin’in geçen hafta başbakan olarak atanması şaşkınlık yarattı ve her ne kadar başlangıç pozisyonu zayıf da olsa, saygı duyulan fakat az bilinen Federal Vergi Hizmetleri Başkanı’nın halef tartışmasına dahil olmasına neden oldu. 

Vergi sisteminin dijitalleştirilmesiyle tanınan Mişuştin, CSKA Moskova hokey takımının ve ulusal hokey federasyonunun yönetim kurullarında yer alıyor. Hokey, ABD’de golfe benzer biçimde, Rusya’nın zenginleri ve güçlü kişilerinin bağlantı yaratmak açısından kullandığı bir faaliyet. 

 

reuters.jpg
Başbakanlık koltuğuna Mişustin'in getirilmesi sürpriz olarak değerlendirilmişti (Reuters)

 

53 yaşındaki Mişuştin kariyerinin henüz başında. Analist Alexander Baunov, Mişuştin’in Rusya’nın güçlü güvenlik kurumlarıyla bir grup bürokrat arasındaki boşluğu doldurmak açısından iyi bir pozisyonda olduğunu belirtiyor. 

Mişuştin’in “teknik” bir başbakan olduğu ve temel görevinin Putin’in yakın zamanda yaşam şartlarını yükseltmeye yönelik verdiği sözlerin yerine getirilmesi olduğu belirtiliyor. Mişuştin’in bu konudaki başarısı devlet başkanı olma ihtimalini şekillendirecek. 

Sergey Sobyanin

Geçen hafta Putin’in atadığı hükümette Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin’le bağlantılı 5 kişinin yer alması 61 yaşındaki siyasetçinin Putin’in halefi olma açısından aday olduğu anlamına geldiği ifade ediliyor. Tümen kentinin eski valisi uzun zamandır ülkenin en etkili figürleri arasında görülüyor. Teknik açıdan sadece vali olarak görev yapsa da Putin yönetimi boyunca önemli sorumluluklar üstlendiği düşünülüyor. 

 

reuters1.jpg
Sobyanin uzun zamandır Putin'e sadık siyasetçiler arasında yer alıyor (Reuters)

 

Moskova’nın bütçesi diğer bölgelerin çok üstünde olsa da Sobyanin şehrin modern bir Avrupa kentine dönüşmesi için yürütülen büyük yeniden yapım programını yönetti. 

Moskova Carnegie Merkezi’nde köşe yazarı olan Andrei Pertsev, “‘Tüm RusyaMoskova gibi olacak’ şeklinde bir sloganla çıkmak zor olmasa da, pek çok işi buna inanabilir” ifadelerini kullandı. Putin’in teknokratları arasında yer alan ve uzun zamandır Putin’in yönetimine sadık olan Sobyanin’in Putin’in listesinin üst sıralarında yer aldığı düşünülüyor. 

Sergey Şoygu

Putin kadar popüler olan tek politik figür 64 yaşındaki Savunma Bakanı, ülkenin II. Dünya Savaşı komutanlarından Georgi Jukov’un ardından Rusya’nın en önemli askeri liderlerinden biri olarak görülüyor. Şoygu, Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından isyan çıkan bölgeleri Moskova’nın yörüngesinde tutma konusunda lider bir rol oynamasıyla biliniyor. 

 

reuters2.jpg
Şoygu, Rusya'da Putin kadar popüler olan nadir figürlerden biri (Reuters)

 

Birbirlerine yakınlıklarıyla bilinen Şoygu ve Putin, daha önce yaz tatillerini birlikte geçirdikleri sırada balık tutarken görüntülenmişti. İronik biçimde Şoygu’nun etki ve gücü, Putin’e sadakatini güvence altına almak için çok az şey olması nedeniyle kendisine karşı işleyebilir. 

Bürokratlar

Yeni hükümete dair atamalar muhtemel haleflerin sayısını da artırdı.

Yeni hükümette Başbakan Birinci Yardımcısı görevine getirilen 60 yaşındaki Belusov’un da muhtemel halefler arasında yer aldığı düşünülüyor. Tanınmış bir Sovyet ekonomistinin oğlu olan Belusov, 2013’te Putin’in ekonomi konusundaki yardımcılarından biriydi ve devlet yönetimindeki petrol ve doğalgaz şirketi Rosneft’in yönetim kurulu başkanı olmuştu. 

Öte yandan Putin’in uzun yıllar danışmanlığını yürüten Dimitri Kozak, eski kültür bakanı Vladimir Medinsky gibi isimlerin de yarışta ismi geçtiği belirtiliyor.

Korumalar

Putin’in 2016’da eski korumalarını bölgesel valiler olarak atamaya başlaması, Putin’in korumalarını muhtemel halefleri olarak yetiştirdiği yönünde haberlere neden olmuştu. Bir sonraki başkanlık yarışına dair Aleksey Dyumin, Dimitri Mironov, Sergey Mozorov gibi esk, korumaların ismi de yer alıyor. 

 

Independent Türkçe, Politico

DAHA FAZLA HABER OKU