Afganistan’da düşen uçakta Süleymani suikastını planlayan CIA yetkilisinin öldüğü iddia edildi

İran medyasının Rus istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberde, Taliban tarafından düşürülen uçakta ölenler arasında CIA’nın üst düzey görevlisi Michael D’Andrea’nın da öldüğü öne sürüldü

Afganistan’da düşen uçak / Fotoğraf: AP

Afganistan Talibanı, dün ABD askeri personelini taşıyan uçağın Gazni Eyaleti’nde düşürüldüğünü aktarmıştı.

İddiayı ilk olarak Rusya’da yayın yapan Veterans Today (RT) internet sitesi ortaya attı.

VT’nin Rus istihbarat yetkililerine dayandırdığı haberde, Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA) Ortadoğu Şefi Michael D’Andrea’nın Gazni’de düşen uçakta olduğu iddia edildi.

Ladin ve Süleymani'nin öldürülmesinde rolu olduğu iddiası

İran’daki operasyonlarda rol aldığı için ‘Ayetullah Mike’ lakabı takılan D’Andrea’nın El Kaide lideri Usame bin Ladin’in bulunması ve İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin öldürülmesinde rolü olduğu düşünülüyor.

VT’nin haberinin ardından İran’da yarı resmi ajans Tasnim News ve Mizan News de konuyu gündeme getirdi.

Taliban Sözcüsü Zabilullah Mujahid, ABD ordusuna ait Bombraider E-11A tipi özel uçakta 6 kişiye ait cesetlerin bulunduğunu aktarmıştı.

Konuyla ilgili ABD makamlarından henüz bir doğrulama gelmedi.

Taliban, her ne kadar uçağı kendilerinin düşürdüğünü açıklasa da, bu konuda bir kesinlik yok.

Michael D’Andrea kimdir?

2017 yılında CIA’nın İran masasına getirilen De Andrea, Amerikan basınında uzun süre manşetlerde yer aldı. Haberlerde, “Tahran’a harekat mı var?” soruları soruldu. Çünkü göreve gelen De Andrea, Amerikan istihbarat dünyasında efsane olmuş bir isimdi.

 

Filmdeki The Wolf karakterini Amerikalı aktör Fredric Lehne canlandırmıştı. Filmde Lehne'nin namaz kılarken çekilmiş bir sahnesi de bulunuyordu
Filmdeki The Wolf karakterini Amerikalı aktör Fredric Lehne canlandırmıştı. Filmde Lehne'nin namaz kılarken çekilmiş bir sahnesi de bulunuyordu / Fotoğraf: Zero Dark Thirty filmi

 

Ayetullah Mike, uzun yıllardır çalıştığı CIA'de Usame Bin Ladin'i yakalayan adam olarak tanınıyordu.

1979'da Tanzanya'nın başkenti Darrüsselam'da başlayan kariyeri, Mısır, Irak ve Afganistan'da devam etmişti.

CIA'nin "terörle mücadele merkezine" en az 10 yıl süreyle başkanlık eden Andrea'nın o dönemdeki kod adı ise "Roger" idi.

Michael D'Andrea hakkındaki haberlerde, 90'lı yıllarda Mauritiuslu Müslüman bir kadınla evlendiği belirtiliyor.

Eşinden ötürü islamiyeti seçtiği ve ibadetini ihmal etmeyen bir Müslüman olduğu da vurgulanıyor. 

ABD istihbaratında son yılların en sert politikalarına imza atan isimlerin başında gelen Michael D'Andrea Hollywood'a da ilham oldu.

Usame Bin Ladin operasyonunu anlatan Zero Dark Thirty filmindeki The Wolf karakterine ilham veren kişinin D'Andrea olduğu belirtiliyor. 

Amerikan medyasının efsane olarak tanıttığı Michael D'Andrea, çok değil, göreve geldikten sadece 6 ay sonra İran sokakları karıştı.

Son olarak D’Andrea’nın, 3 Ocak’ta ABD güçlerinin silahlı insansız hava araçlarıyla düzenlediği saldırıda öldürülen Kasım Süleymani suikastının planlayıcısı olduğu ifade ediliyordu.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU