SpaceX’in ilk astronotları tarihi göreve hazırlanıyor: Bilmeniz gereken her şey

Crew Dragon, astronot taşıyan ilk ticari uzay aracı olacak

NASA astronotları Doug Hurley (solda) ve Bob Behnken (sağda) SpaceX'in yörüngeye çıkardığı ilk insanlar olacak (SpaceX)

SpaceX bu baharda ilk astronotlarını Crew Dragon'la uzaya yollayacak: Bob Behnken and Doug Hurley.

Bu yolculuğun ABD uzay uçuşları açısından yeni bir dönem başlatması bekleniyor. Çünkü görev, NASA’nın uzaya personel taşımak için Rus fırlatma sistemine bağımlılığını sona erdirecek. Ayrıca astronot taşıyan ilk ticari uzay aracı da fırlatılmış olacak.

Astronotlar, hazırlık sürecinde acil durum prosedürlerine ve Crew Dragon mekanizmalarına dair kapsamlı eğitim gördü, uzay kıyafetlerini giydi ve şirketin CEO’su Elon Musk’la görüştü.

ScienceAlert, astronotların nasıl seçildiğini ve uçuşa nasıl hazırlandığını aktardı:

NASA neden SpaceX’le çalışıyor?

Demo-2 adı verilen görev, 2011’de sona eren Uzay Mekiği Programı’ndan bu yana bir Amerikan uzay aracının NASA astronotlarını taşıdığı ilk görev olacak. NASA 2011’den beri astronotlarını UUİ’ye göndermek için Rusya’nın Soyuz sistemini kullanıyor.

 

587fb2aef10a9ac1348b884a.png
Rusya’nın Soyuz TMA-19M roketi, Uluslararası Uzay İstasyonu’na üç kişilik bir mürettebat götürüyor, 2015 (NASA)

 

Öte yandan Rusya, sistemin ücretini 10 yıl içinde yaklaşık 4 katına çıkardı. Şu an tek bir gidiş-dönüş bileti, NASA'ya yaklaşık 85 milyon dolara mal oluyor.

Crew Dragon biletininse yaklaşık 55 milyon dolar tutması bekleniyor. Ancak NASA, Soyuz sisteminin yerini almasını umduğu aracın geliştirilmesi için 1,2 milyar dolar harcadı.

Astronotlar nasıl seçildi?

Crew Dragon ve (Boeing’in geliştirdiği) CST-100 Starliner’ın ilk insanlı test uçuşları için 9 astronot belirleyen NASA, SpaceX’in aracıyla uzaya gidecek ilk astronotları 2018’de seçti. İki astronot, ticari uzay aracı kullanan ilk insanlar olacak.

NASA’nın Ticari Mürettebat programı kapsamında Crew Dragon’u geliştiren şirketin, özel sektörü astronotlar için uzay aracı geliştirmeye teşvik ettiği düşünülüyor.

Elon Musk, iki astronotu test uçuşu için nisan, mayıs ya da haziran ayında Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) göndermeyi planlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Astronotlar, Crew Dragon’un geliştirilme sürecinde SpaceX ile birlikte çalıştı. 2015’ten beri sürecin içindeler ve aracı uçurabilecek donanıma sahipler.

İki astronot da kariyerine askeri pilot olarak başladı. 24 yılını Deniz Piyadeleri'nde test ve savaş pilotu olarak geçiren Hurley, en az 25 farklı uçakta ve 5 bin 500 saatin üzerinde uçtu. Hava Kuvvetleri’nde test pilotu olan Behnken de bin 500 saatin üzerinde 25’ten fazla uçakla seyir yaptı.

2000’de NASA’da çalışmaya başlayan iki astronot, uzay mekiği programında arkadaş oldu. 

İki uzay mekiği görevine çıkan Behnken, en az 708 saati uzayda ve toplamda 37 saati de uzay yürüşünde geçirdi. Hurley de iki uzay mekiğine pilotluk yaptı ve uzayda toplam 683 saat harcadı.

Astronotlar göreve nasıl hazırlanıyor?

Astronotların ilk insanlı uçuşa hazırlığı aslında yoğun eğitim süreci ve fırlatma prosedürlerinin uygulanmasından ibaret. İki astronot zaten 20 yıldır birlikte çalışıyor.

2003’te yaşanan ve 7 astronotun hayatını kaybettiği Columbia Uzay Mekiği kazasında Huley ve Behnken de pistte görevlendirilmişti. 

Behnken, “Hayal edebileceğiniz en kötü şeyin üstesinden birlikte geldik. Doug’ın bir sonraki adımını tahmin edebilirim. O da benimkini eder” demişti.

Behnken, Hurley ve diğer Ticari Mürettebat astronotları, Crew Dragon’ın iç mekanizmalarının tasarlandığı süreçte SpaceX’e danışmanlık da yapmıştı.

 

5e2731c562fa81698222a626 (1).jpg

Crew Dragon çizimi (SpaceX)

 

Sistem güvenli mi?

Uzay ajansı, güvenliğin birinci öncelik olduğunu söylüyor. Bu nedenle Ticari Mürettebat astronotları, kalkıştan önce yaşanabilecek bir aksilik durumunda SpaceX’in forlatma rampasını tahliye etmek için tatbikatlar yaptı.

Bu acil kaçış senaryosunda, astronotlar "zipline" benzeri bir mekanizma kullanıyor ve yere indiklerinde bir zırhlı araç onları alıyor.

Kalkıştan sonra yaşanabilecek bir kaza durumunda da Crew Dragon’un kaçış kapsülü devreye giriyor. SpaceX’in bu ay yaptığı ve NASA’yla birlikte bir Falcon 9 roketini havata patlattığı acil kaçış testi başarıyla tamamlandı. Roketin patlayacağını algılayan Crew Dragon kapsülü, roketten ayrıldı ve paraşütlerini açarak okyanusa indi.

Söz konusu test insansız gerçekleştirildi ama Behnken ve Hurley, okyanusa düşen kapsülden kurtarılma sürecini de canlandırdı.

Uzay giysileri için de prova yapan iki astronot, yeni uzay aracını denemek ve UUİ’ye geri dönmek için sabırsızlandıklarını söyledi.

Independent Türkçe, ScienceAlert

DAHA FAZLA HABER OKU