Ünlü ekonomist: Haftada dört gün çalışmak üretim ve kaliteyi artırıyor

Davos'ta konuşan Amerikalı Ekonomist Adam Grant, bütün ülkelerin haftalık dört gün çalışma sistemine geçmesi gerektiğini söyledi

Yeni Zelanda'da bir firma, dört günlük çalışma düzenine geçtikten sonra üretimde yüzde 20 artış elde etti

İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen 49. Dünya Ekonomik Forumu’na konuşmacı olarak katılan Amerikalı Ekonomist Adam Grant, haftalık dört gün çalışma sisteminin sanılanın aksine performansı ve kaliteyi artıracağını savundu.

Amerikan Pensilvanya Üniversitesi’de ekonomi ve psikoloji alaında eğitim veren Adam Grant, ‘’Elde ettiğimiz tecrübelere göre çalışma saatlerini azaltmak çalışanın işine daha iyi odaklanmasını sağlıyor. Dört gün çalışma süresiyle aynı üretim sağlanabilir, hatta daha kaliteli olur’’ dedi.

 

Henry Ford 60 saatten 40 saate indirmiş

Forumda konuşan ‘’Bilim Adamlarının Ütopya’sı’’ kitabının yazarı ünlü ekonomist Rutger Bregman ise bu fikre katıldığını ifade etti ve 1920’lerde bazı şirket sahiplerinin çalışma saatlerini azaltarak daha fazla üretim ve kalite elde ettiğini belirtti. 

Bregman, dünyaca ünlü otomobil firması Ford Motor Company’nin kurucusu Henry Ford’un haftalık çalışma süresini 60 saatten 40 saate indirerek hem çalışanlarının dinlenmesini sağladığını, hem de üretim performansını artırdığını söyledi.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün açıkladığı rapora göre çalışma süresi uzun olan ülkelerde bir saatlik çalışma baz alınarak hesaplanan Gayri Safi Yurtiçi Hasıla rakamları, diğer ülkelere göre çok daha düşük.

 

 

Yeni Zelanda’da bir firma, deneme amaçlı haftalık dört gün çalışma sistemine geçtiğini açıklamıştı. Aradan geçen bir yıldan sonra iş stresinin azaldığı ve üretimin yüzde 20 arttığı tecrübe edilmişti.

49. Dünya Ekonomik Forumu (WEF) "Küreselleşme 4: Dördüncü Sanayi Devrimi Çağında Küresel Yapıyı Şekillendirmek" ana temasıyla 22-25 Ocak'ta İsviçre'nin Davos kasabasında gerçekleştirildi.

DAHA FAZLA HABER OKU