Bolivya’da Morales’in partisi başkanlık adayını belirledi

Bolivya’nın eski devlet başkanı Evo Morales’in partisi MAS, 3 Mayıs’ta gerçekleştirilecek seçim için adayların isimlerini belirledi

MAS yetkililerinin parti adayının belirlenmesine yönelik Morales'le Arjantin'de görüştüğü belirtilmişti (Reuters)

Bolivya’nın eski devlet başkanı Evo Morales’in partisi Sosyalizm Hareketi’nin (MAS) 3 Mayıs’ta gerçekleştirilecek seçimde yarışacak adaylarının isimleri belli oldu. Eski Dışişleri Bakanı ve Aymara yerlisi David Choquehuanca, Morales’in ordunun baskısıyla istifa etmesinin ardından boşalan koltuk için partisi adına seçimlere girmesi beklenen isimler arasında. 

MAS yetkilisi ve sendika lideri Theodore Mamani'nin, Reuters’a aktardığına göre, koka üreticisi Andronico Rodriguez de başkan yardımcısı olarak belirlenen isimler arasında yer alıyor. Mamani, adayların perşembe günü oy birliğiyle parti tarafından belirlendiği söyledi. 

Ekimde gerçekleştirilen seçimlerde 4’üncü kez aday olan fakat seçimde usulsüzlük yapıldığı iddiaları nedeniyle istifa etmek zorunda kalan Morales daha önce yeniden aday olmayacağını belirtmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adayların seçim kurulu tarafından 3 Şubat’ta onaylanması gerekiyor. Öte yandan Reuters'ın aktardığına göre parti yöneticilerinin bu hafta sonu Buenos Aires'te toplanması bekleniyor.

Uzun zamandır Bolivya’nın yerlileri adına siyaset yapan 58 yaşındaki Choquehuanca Bolivya’nın dağlık bölgesinde dünyaya geldi. Öte yandan 30 yaşındaki Rodriguez de Cochabamba şehrinde koka üreticileri sendikasının başkan yardımcılığını yürütüyordu.

Sosyalist lider Evo Morales, 10 Kasım’da istifa etmeden önce yaklaşık 14 yıl boyunca Bolivya’nın başındaydı.

Amerikan Devletleri Örgütü’nün (OAS) ekimdeki seçimlerde ciddi usulsüzlükler olduğunu söylemesinin ardından Bolivya seçim kurulu yeni seçimlerin tarihini 3 Mayıs olarak belirlemişti. 

Morales, aralıkta AFP’ye verdiği röportajda ABD’nin Bolivya’nın lityum kaynakları nedeniyle darbe yaptığını söylemişti. Eski devlet başkanı, “Dünyadaki en büyük lityum rezervlerine sahip olduğumuzu biliyorlar” ifadelerini kullanmıştı. 

Morales’in istifasından bu yana ülkeyi Jeanine Anez önderliğinde kurulan geçici hükümet yönetiyor. Geçici hükümetin yetkisi 3 Mayıs’taki seçimlere kadar devam edecek.

 

Independent Türkçe, Reuters, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU