Berlin'deki Libya zirvesine çağrılmayan Atina AB'ye öfkeli: Hiçbir anlaşmaya onay vermeyeceğiz

Libya’da ateşkes için Berlin’de düzenlenecek konferansa çağrılmayan Atina yönetimi, Avrupa Birliği'ne sert mesajlar verdi

Fotoğraf: Reuters

Libya’da ateşkes için Berlin’de düzenlenecek konferansa çağrılmayan Atina yönetimi, Türkiye'nin Libya’daki Ulusal Mutabakat Hükümeti ile yaptığı anlaşmaları hedef aldı. 

Yunanistan, anlaşmaların iptal edilmemesi halinde AB’deki hiçbir anlaşma ve çözüme onay vermeyeceğini açıkladı.

Taraflar Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ev sahipliğinde Berlin’de düzenlenecek konferansta bir araya gelecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanı Fayiz Serrac ile silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’in de hazır bulunacağı konferansa ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye, Kongo, İtalya, Mısır, Cezayir’in yanı sıra Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Afrika Birliği ve Arap Ligi temsilcileri katılacak.

Türkiye’yi konferansta Cumhurbaşkanı Erdoğan temsil edecek.

Rusya Devlet Başkanı Putin, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da konferansa katılacak liderler olacak.

UMH Dışişleri Bakanlığı ise dün Almanya’nın Trablus Büyükelçiliğine bir mesaj göndererek Tunus ve Katar’ın da davet edilmesini istedi.

Mesajda iki ülkenin Libya’nın güvenlik ve istikrarının tesisine katkı sağlayacağı vurgulandı.

Daha önce Libya konusunda yürütülen Berlin süreci kapsamında çalışma düzeyinde 5 toplantı yapılmıştı.

Konferansa davet edilmeyen Yunanistan ise girişimlerini son ana kadar sürdürdü.

Yunanistan medyası da durumu sayfalarına taşıdı.

Ethnos gazetesi, "Amerikalılar bu zirvede Yunanistan'ı temsil edemez deyip Berlin'in Atina yönetimine davet göndermemesini eleştirdi:

Almanya canı ne isterse onu yapabilir. Başka bir ülkenin himayesi altında olmak istemiyorsak bizim nasıl bir tutum sergileyeceğimiz önem kazanıyor. ABD ile ilişkileri sağlamlaştırmak, elbette arzu edilen bir gelişme ama ABD kendisi dışında kimseyi temsil edemez. Evet, zirve bir fiyaskoyla sonuçlanabilir ama uluslararası bir konferansa katılımın değeri, bu konferanstan doğrudan çıkacak sonuçla kısıtlı değil.

Hafter'in Atina ziyareti

Bu gelişmeler yaşanırken Hafter de dün Atina'daydı.

Önce Yunanistan Dışişleri Bakanı ile görüşen Hafter daha sonra Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile bir araya geldi.

Miçotakis, sözkonusu mutabakatların yasal olmadığını iddia ederek, anlaşmaların iptal edilmemesi halinde AB kapsamındaki hiçbir anlaşma ve çözüme onay vermeyeceklerini ileri sürdü.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı hacklendi

Açıklamadan kısa bir süre sonra Yunanistan Dışişleri ve Maliye Bakanlığı'na ait resmi internet sitesi hacklendi.

Kathimerini gazetesinin haberine göre; yetkililer siteleri koruma altına almak için kapattı.

“Anka Neferler Tim”, Facebook hesabından yaptığı duyuruyla siber saldırılardan sorumlu olduğunu belirtip Atina’nın Türkiye’ye yönelik tehditlerine bir cevap olarak söz konusu siber saldırıların gerçekleştirildiğini belirtti.

 

Independent Türkçe, Ajanslar, Eurotopics

DAHA FAZLA HABER OKU