Güvenli olmayan tuvaletleri kullanan kadınlar, küresel sağlık krizi ve cinsel şiddette en riskli grup

Dışarıda tuvalet kullanma zorunluluğu, kadınların ve kız çocuklarının bulundukları gecekondu mahallesinden veya kasabadan uzaklaşmasını gerektiriyor. Kadınlar görünmemek için çoğunlukla karanlık yerleri tercih ediyor

Uluslararası yardım kuruluşu WaterAid’in yaptığı bir araştırma, genç kadınların en fazla küresel sağlık riskine maruz kaldığını ve özellikle okullarda temizlik ve güvenlikten yoksun tuvaletleri kullanan kızların cinsel şiddet riski altında olduğunu ortaya koydu.

Araştırmada, dünyadaki üç okuldan birinde temel sağlık hizmetlerinin bulunmadığı tespit edildi.

Rapor, güvenli ve temiz tuvalet sayısının dünyadaki milyonlarca kadın ve çocuğu doğrudan etkilediği konusunda uyarıyor.

İngiltere nüfusunun 10 katı olan yaklaşık 620 milyon çocuk, temiz ve güvenli okul tuvaleti eksikliği nedeniyle tehlike altında. Çalışmaya göre, her gün 800 çocuk kirli su ve kötü temizliğin yol açtığı ishalli hastalıklardan ölüyor.

Araştırma, dünyadaki beş ilkokuldan birinde ve sekiz ortaokuldan birinde tuvalet bulunmadığını ortaya koydu. Araştırmacılar, küresel sağlık krizinin dünya genelinde 2.3 milyar insanı etkilediğini söylüyor. Batı Afrika kıyılarındaki Gine-Bissau, dünyanın en kötü okul tuvaletleri şartlarına sahipken, Etiyopya en çok sayıda evde tuvalet bulunmama oranına sahip ülke olarak dikkati çekiyor.

İnsanlara temiz su, güvenli sıhhi temizlik ve hijyen eğitimi sunan yardım kuruluşu, yalnızca Bangladeş'te kızların yüzde 40'ının, regl dönemlerinde uygun şartlara sahip tuvaletler olmadığı için ayda ortalama 3 gün okula gitmediğine dikkati çekti. Güney Asya ülkeleri genelinde kızların üçte birinden fazlası regl döneminde okula gidemiyor. WaterAid yetkilisi, kız öğrencilerin tüm yıl boyunca çok çalışsa da regl dönemleri sınavlarla çakıştığında sınavı kaçırdıklarını belirtiyor.

Afrika, Asya, Orta Amerika ve Pasifik bölgesindeki 37 ülkede yerel kuruluşlarla çalışan yardım kuruluşu WaterAid’in Kampanya başkanı Savio Carvalho, kız erkek karışık tuvalete sahip okulların kızlar için büyük tehlike oluşturduğunu, cinsel taciz veya saldırıya maruz kalmalarına sebep olduğunu söyledi. Ayrıca bazı tuvaletlerin kilidi olmadığını bu sebeple kızların tuvalete gidemediğini belirten Carvalho “Sağlık hizmetleri eksik olursa, kızlar okula gitmemeyi tercih eder.” ifadesini kullandı.

WaterAid Başkanı Tim Wainwright ise dünyadaki 3 çocuktan birinin uygun şartlara sahip tuvalet olmadığı için potansiyelini gerçekleştirmekten alıkonulmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Wainwright, yetkililerin 2030 yılına kadar herkes için temiz ve güvenli tuvalet sözü verse de, şartların bu iddialı hedefin gerçekleştirilmesinin çok uzağında olduğuna dikkati çekti: “Temiz su ve yeterli sağlık hizmetlerine sahip tüm çocuklar ve gençler hakkında endişeleniyorsak, derhal kesin ve kapsayıcı adımları atmalıyız.”

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/sexual-violence-young-women-global-sanitation-crisis-toilet-a8746421.html

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU