Rusya'nın, Trump’ın azil skandalının merkezindeki Ukraynalı enerji şirketini hacklediği öne sürüldü

Söz konusu şirketin, anketlerin 2020 seçimlerinde Trump’ı yeneceğini işaret ettiği Joe Biden’la bağlantısı bulunuyor

Kiev’de Burisma doğal gaz şirketine ait bir ofis (Reuters)

Rakibi Joe Biden’ın soruşturulması için usulsüz girişimlerde bulunduğu gerekçesiyle hakkında başlatılan azil soruşturması Donald Trump’ın üzerindeki baskıyı artırırken, Rus askeri istihbaratı bir zamanlar Biden’ın oğlu Hunter Biden’ın istihdam edildiği Ukraynalı doğal gaz şirketini hackledi.

Bunlar, en azından, ABD'li bir siber güvenlik firmasının bu hafta yayımladığı sonuçlar.

Area 1 Security adlı şirkete göre, Rusların Kiev’deki Burisma Holdings firmasını hedef alan kampanyası geçen yıl kasım ayında başladı.

Kullanılan yöntem, epey basit bir şifre avlama taktiğiydi. İlk olarak, Burisma’nın yan kuruluşlarının sitelerini taklit eden sahte web alanları oluşturdular (örneğin; kub-gas.com.ua yerine kub-gas.com). Sonra da sahte siteleri ziyaret etmeleri ve kimlik bilgilerini girmeleri için çalışanlara e-posta gönderdiler.

Güvenlik firmasının raporuna göre, söz konusu taktikler başarılı oldu ve bilgisayar korsanları Burisma’nın sunucularından birine girdi. Aradıklarını bulup bulmadıkları ya da gerçekten neyi aradıkları belli değildi. Fakat zamanlama ve müdahalenin büyüklüğü, bu kişilerin Bidenlar’ı zayıflatmak için kullanılabilecek bilgilerin peşinde olduğu hissini verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başvurulan taktiklerin ayrıca ABD’de 2016’daki başkanlık seçimleri arifesinde Demokrat Parti çalışanlarına karşı kullanılanlarla benzerlikler taşıdığı görüldü. O sıralar Rus devletiyle bağlantılı “Cozy Bear” ve “Fancy Bear” adlı iki hackleme grubu, Demokrat Parti sunucularından gelen e-postalara erişim sağlamıştı. Sonrasında uygunsuz materyaller sızdırılmış ve bunlar troller ağı aracılığıyla tanıtılmıştı.

Rusya’nın dış istihbarat servisiyle bağlantılı ilk grup, özellikle hackleme işleminde başarılıydı ve aylarca tespit edilmekten kurtuldu.

Raporun yazarlarına göre ortaya çıkarılan keşif, yaklaşan 2020 seçim kampanyasına dair Rusya'nın önemli müdahalelerinin “erken uyarısı” niteliği taşıyor.

Siber saldırı, sadece güvenlik şirketinin yılbaşı akşamındaki izleme ağında ortaya çıktı. New York Times’ta sözlerine yer verilen bir Amerikan güvenlik kaynağına göre, bu, Ukrayna’da daha geleneksel casus operasyonuyla “paralellik” gösteriyor. Burisma ve Bidenlar’ın bu firmayla bağlantısı, kirli çamaşırları ortaya dökmek için bariz hedefler.

 

 

Bazı anketlere göre Joe Biden, 2020 başkanlık seçimlerinde Donald Trump’ı yenilgiye uğratmak için en iyi konumda yer alıyor. Biden’ın, ABD Başkan Yardımcısı olduğu sırada Burisma’yı araştırdığı öne sürülen Ukraynalı bir savcıyı kovmaya çalıştığını iddia eden komplo teorisine Trump’ın bu nedenle ağırlık vermiş olması muhtemel görünüyor.

Bu komplo teorisi saçma olsa da Ukrayna’da işler nadiren baştan sona kadar temiz oluyor. Burisma, dostça olmayan müfettişlerin muhtemel sırlar için etrafı arayıp taramasını büyük ihtimalle takdir etmeyecekti.

Burisma Holdings ve Rusya Savunma Bakanlığı, konuyla ilgili yorum talebine haber yayımlanıncaya kadar yanıt vermedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

DAHA FAZLA HABER OKU