Bitcoin İran krizinde rekor kırdı: Kripto para yeni altın mı?

Bitcoin’in 2020’deki yüzde 20’lik değer artışı jeopolitik gerilimlere bağlandı

Bir Bitcoin'in fiyatı 15 Ocak 2020 itibarıyla yaklaşık 51 bin TL (Reuters)

Bitcoin fiyatı Kasım 2019’dan bu yana en yüksek seviyesine hızla yükselirken, bu yıl ilk kez 8 bin 500 doların (yaklaşık 50 bin TL) üzerine çıktı.

Son artış, Bitcoin’in güvenli bir sığınak olup olmadığına ilişkin tartışmayı yeniden alevlendirirken, bazı piyasa analistleri kripto para biriminin, yatırımcıların ekonomik ve siyasi kargaşa dönemlerinde yöneldiği bir dijital altın türü olduğunu ileri sürüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bitcoin’in son zamanlardaki yükselişi, ABD ile İran arasındaki gerilimin tırmanmasının yanı sıra ABD ile Çin arasında devam eden ticaret savaşındaki gelişmelerle aynı zamana rastlıyor. Bu da bazılarının jeopolitik olaylarla kripto paranın değeri arasında ilişki bulunduğunu öne sürmelerine neden oluyor.

The Independent’a konuşan çevrimiçi ticaret platformu eToro’nun Birleşik Krallık (BK) yöneticisi Iqbal Gandham, “Potansiyel güvenli liman olarak Bitcoin’e yatırım, ABD’nin bu ayın başlarında İranlı general Kasım Süleymani'yi öldürmesinin ardından yükseldi. eToro’da açılmış Bitcoin pozisyonlarında önceki üç ayın ortalamasına göre dünya genelinde yüzde 46’lık artış oldu. Bu da Bitcoin’in ve genel olarak kripto para birimlerinin artan şekilde bazı yatırımcılar tarafından jeopolitik krizler zamanında tedbir olarak görüldüğünü gösteriyor” dedi.

Bitcoin’in istikrarsızlığıyla ün salması, piyasa hareketlerinin spesifik olaylara ve sebeplere bağlanmasını zorlaştırıyor.

Ancak bu istikrarsızlık ana akım uygulamaların eksikliğiyle birleştiğinde, Bitcoin’in sürekli dijital altın olarak adlandırılması anlamına geliyor çünkü para biriminden ziyade daha yaygın şekilde tasarruf aracı olarak kullanılıyor.

Goldman Sachs’ın eski çalışanı, yatırımcı Brooke Stoddard, “Bitcoin dijital altın. Bitcoin ve altın sınırsız, merkezsiz ve doğrulanabilir. Her ikisinin de değeri var, değerlerini biriktiriyorlar. Fakat Bitcoin’i havale etmek ve paylaştırmak daha kolay ve taklit etmek daha zor” açıklamasında bulundu.

Bu nedenle, her ne kadar araştırmalar ikisinin birbiriyle bağlantılı olmadığını ileri sürse de, Bitcoin’in fiyatı genellikle altınla karşılaştırılır.
 


Bitcoin, 2020’nin başından itibaren yüzde 20’den fazla yükseldi ancak geçen yıl ekim ve kasım arasında, Trump yönetiminin Çin’e yaptırımları artırdığı ve BK’da ülkenin geleceğinin belirsiz olduğu dönemde, neredeyse üçte bir oranında değer kaybetti.

Kripto para taciri ve yazar Glen Goodman, Bitcoin’in fiyatıyla ABD’nin Süleymani suikastı veya sonrasında İran’ın Irak’taki ABD'ye ait askeri üslere saldırması arasında herhangi bir ilişkiyi reddetti.

Goodman, saldırının ardından Twitter'daki paylaşımında “Bitcoin, füzeler vurmadan önce zaten güçlü bir yükseliş eğilimindeydi. Altın yükseldi ve hisse senetleri başlangıçta düştü fakat yatırımcılar kısa süre sonra rahatladı, dolayısıyla hisse senetleri toparlandı ve altın geriledi. Bitcoin’in fiyatı yüksek kaldı çünkü artış İran’la ilgili değildi” ifadelerini kullandı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU