Adalet Bakanı: AYM, gerekçeli kararı açıklayınca Wikipedia da açılacaktır

Adalet Bakanı Gül, 2017'den beri Türkiye'de erişime kapalı olan Wikipedia ile ilgili konuştu

Görsel: Google Chrome

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu 26 Aralık 2019'da internet ansiklopedisi Wikipedia'nın Türkiye'de erişime kapatılması nedeniyle yapılan bireysel başvuruda, oy çokluğuyla ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar vermişti. 

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Wikepedia'nın ne zaman açılacağı ile ilgili soruya "Anayasa Mahkemesi gerekçeli kararı açıklayınca Wikipedia açılacaktır" dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gül, 4 Ocak'ta konuyla ilgili yaptığı açıklamada  "Anayasa Mahkemesi kararı bir şekilde bağlayıcıdır. Gerekçesini kamuoyuyla paylaşacaktır. Türkiye'ye yönelik haksız eleştiriler, saldırılar gözden geçirildiyse gerekçede göreceğiz. Bu konuda Türkiye'yi terörle, şiddetle özdeşleştirmeyi asla kabul edemeyiz." diye konuşmuştu. 

İnternet ansiklopedisi Wikipedia'nın sahibi Wikimedia Vakfı, erişim yasağı nedeniyle Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunmuş, başvuruda, Wikipedia isimli internet sitesinin tamamına erişimin engellenmesi kararı verilmesinin ifade özgürlüğünü ihlal ettiği belirtilmişti. 

"2019'da AİHM’de ülkemize ilişkin 732 dosya kapatılmıştır"

Gül, "AİHM nezdinde Türkiye'deki ihlallere yönelik 2019'da, bir önceki yıla kıyasla ihlal kararı sayısı 140’tan 96'ya gerilemiştir" dedi.

"598 bin 572 kişi hafta sonu noterde işlem yaptı"

Nöbetçi noterlik uygulamasıyla ilgili de konuşan Gül, "9 ayda 598 bin 572 kişi hafta sonu noterde işlem yaptı" dedi.Gül, "2019'da AİHM’de ülkemize ilişkin 732 dosya kapatılmıştır. Görülen dosya sayısı ise tüm zamanların en düşük miktarı olan 680'e gerilemiştir."  ifadelerini kullandı.

"272 FETÖ davası tamamlandı"

15 Temmuz darbe girişiminin ardından açılan FETÖ davaları hakkında, "289 fiili darbe davasının 272'sinin tamamlandığını" söyleyen Gül, "17 davanın şu an derdest olduğunu ifade etmek isterim" diye konuştu.

"Yargı, sadece hukukun emri altındadır"

Zaman zaman tartışılan yargıdaki vesayet tartışması dair Adalet Bakanı Gül, "Yargı hiçbir yerden ve kimseden emir almaz. Yargının emir alacağı tek yer Anayasa'dır ve kanunlardır. Yargı, sadece hukukun emri altındadır" dedi.

"Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddet Bürosu'nun yaygınlaştırılması için çalışmalar yapıldı"

Gül, "Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddet Bürosu'nun Türkiye genelinde yaygınlaştırılması için tüm çalışmalar yapıldı. Bu konuda elbette yargı sonuçtur, olan hadiseyi cezalandırır ama ortak dileğimiz o kişi bu şiddete maruz kalmadan, yaralanmadan, saldırı yapılmadan bu işlerin önlenmesi" diye konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU