Başörtülü kadına saldırı davası: Akıl sağlığı için yeni rapor istendi

Beşiktaş’ta başörtülü kadına saldırdığı gerekçesiyle 4 yıl hapis istemiyle yargılanan Berrak Karaoğlu’nun tutukluluk halinin devamına karar verildi. Mahkeme, Karaoğlu’nun akıl sağlığı durumunun belirlenmesi için Adli Tıp Kurumu’ndan yeni bir rapor istedi

Beşiktaş'ta başörtülü bir kadına saldırdığı iddia edilen Berrak Karaoğlu 21 Kasım 2019'da tutuklanmıştı / Fotoğraf: İHA

Beşiktaş'ta başörtülü kadına saldırdığı gerekçesiyle tutuklanan Berrak Karaoğlu'nun "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" ve ''basit yaralama'' suçlarından 4 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davaya devam edildi.

İstanbul 60. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Berrak Karaoğlu ile müşteki Şüheda Nur Eriş katıldı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) ile yaklaşık 30 müşteki avukatı da salonda hazır bulundu. 

'Politika malzemesi yapıldı'

Duruşmada savunma yapan Karaoğlu, olay gecesi bir sergiden çıktığını, alkollü olduğunu belirterek şunları söyledi:

Hatta bağıra bağıra gidiyordum. Olay anını hatırlamıyorum. Mağdur şahsın başörtülü olması tesadüftür. Hiç kimsenin yaşayış tarzına karşı şiddet göstermem mümkün değildir. Bu olay iç politika malzemesi yapıldı. Basit yaralamadan beraatimi, üzerimdeki diğer suçun ise düşürülmesini istiyorum.

'İlk defa başıma geldi'

Şüheda Nur Eriş olayı şu sözlerle anlattı:

Göz göze geldik sonra beni darp etti. Müzik dinlediğim için kulaklık takılıydı. O yüzden o an ne dediğini duymadım. 'Ne yapıyorsun' diye sorduğumda 'Bir şey yapmıyorum, ne oldu' dedi. Tanımadığım bir beyefendi arkamdan gelerek, olaya müdahale etmek istedi. Sanık, beyefendiyi de darp etti. Beyefendi müdahale etmeye çalışınca sanık 'Kadına şiddet var' diye bağırdı. Bunun üzerine beyefendi gitti. Görünüşüm itibarıyla sokakta yürürken çok fazla imaya ve söze maruz kalıyorum ama bu ilk defa başıma geldi. Sanıktan davacı ve şikayetçiyim. 

Bipolar ve şizoaffektif bozukluk tanısı

Duruşmada, sanığın akıl sağlığına ilişkin Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden gelen 25 Aralık 2019 tarihli sağlık raporu okundu. 

Raporda, "sanığın değişik tarihlerde 5 kez yatarak tedavisinin yapıldığı, bipolar ve şizoaffektif bozukluk tanısına varıldığı, eylemlerinin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamadığı ve cezai sorumluluğunun olmadığı" anlatıldı. 

Müşteki avukatlarından Mustafa Doğan İnal’ın, sağlık raporunun güvenilir olmadığı iddiası sanık yakınları ile müşteki avukatları arasında kısa süreli tartışma yaşanmasına neden oldu. Sanık yakınları salondan çıkarıldıktan sonra duruşmaya devam edildi. 

Olaya tanık olan Bahri Biçer ise ‘sanığın müştekiye saldırdığını gördüğünü, bir adamın sanığa müdahale ettiğini ancak sanığın adama da saldırdığını ve adamın elindeki poşetleri bırakıp kaçtığını anlattı. Tanığın ifadesinin ardından, salonda olayın görüntüleri izlendi.

Sanık bu sırada müştekiyi kastederek, "Aa o da bana mı vurmuş ne? Bunun için mi bu kadar şey yaptınız" dedi. 

Müşteki avukatlarının sanığın tutukluluk halinin devamını ve akıl sağlığı için Adli Tıp Kurumu'ndan rapor alınmasını, sanık avukatlarının ise tahliye talep ettiği duruşmada mahkeme, Karaoğlu’nun tutukluluk halinin devamına karar verdi. Mahkeme, Karaoğlu’nu akıl sağlığının yerinde olup olamadığının belirlenmesi için Adli Tıp Kurumu’na sevk etti.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın davaya katılma talebini kabul eden, KADEM'in talebini ise reddeden mahkeme, duruşmayı erteledi. 

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU