Elektrikli otomobilde yeni buluş: Mobil şarj robotları

Otomotiv devi, her otoparkı şarj istasyonuna çevirmeyi amaçlıyor

(Volkswagen)

Volkswagen, elektrikli otomobil sahiplerinin şarj istasyonu arayışını sona erdirebilecek bir gelişmeye imza attı.

Alman otomotiv firması, bu görevi sürücüler yerine üstlenebilecek mobil şarj robotunu tanıttı. Robotun sürücülerin boş şarj istasyonu aramaksızın herhangi bir alana park edebilmesini sağlayacağı ve tüm elektrikli araçlarda kullanılabileceği kaydedildi.

Robotun tüm şarj işlemini kendisinin yaptığını açıklayan firma, otomobillerin insan etkileşimi olmadan şarj edilebileceğini ifade etti. Buna göre minik robot, önce arabanın şarj yuvasının kapağını açıyor, sonra da yanında getirdiği enerji depolama cihazını otomobile bağlıyor. Şarj işlemi gerçekleştikte sonra da cihazı araçtan ayırıyor ve istasyona geri götürüyor.

Otomotiv devinin internet sitesinde yer alan açıklamada, “Mobil robot, şarj edilmesi gereken araçla iletişim kuruyor ve ona gidiyor” ifadeleri yer aldı:

Prototip, kompakt ve otomatik sürüşteki robotun yanı sıra, esnek ve çevik enerji depolama cihazlarını da içeriyor. Bu cihazlar, ‘batarya vagonları’ olarak da biliniyor. Şarjları tamken, her biri yaklaşık 25 kWh kapasiteye sahip. Bir şarj robotu aynı anda birkaç batarya vagonunu taşıyabiliyor.

Açıklamada ayrıca, robotun V2X iletişimi ya da bir uygulama aracılığıyla çağrılabileceği belirtildi. Buna göre enerji depolama cihazları, araç için 50 kW’ye kadar hızlı şarj olanağı sunuyor.

 

 

Firmanın yöneticilerinden Mark Möller, “Mobil şarj robotu, elektrikli otomobili çok katlı otoparklarda ya da diğer park yerlerinde şarj etme konusunda devrim yaratacak. Çünkü şarj altyapısını direkt araca getiriyoruz” diye konuştu:

Böylece kişiye özel karmaşık altyapı tedbirleri olmadan her otoparkı şarj istasyonuna çeviriyoruz.

 

DAHA FAZLA HABER OKU