Erdoğan: Türkiye’de neredeyse her şeyin yerlisini ve millisini yaptık, ana muhalefet konusunda bunu başaramadık

Libya'ya asker gönderme meselesinin Meclis açılır açılmaz gündeme getirileceğini söyleyen Erdoğan, "Libya'daki meşru yönetime çok daha etkin bir biçimde destek verme imkanı bulacağız" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye’de neredeyse her şeyin yerlisini ve millisini yaptık, ana muhalefet konusunda bunu başaramadık" dedi.

Ak Parti İl Başkanları Toplantısı’nda konuşan Erdoğan, "CHP’li milletvekili önerge vererek ‘bir kova bile petrol çıkmadı’ diyerek kin kustu. Halbuki bu çalışmaların sabırla yürümesi gerekiyor" açıklamasında buludu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kanal İstanbul projesine ilişkin "Akşam yatıp sabah kalktığımızda aklımıza anlık gelen bir proje değildir" diyen Erdoğan, yap-işlet-devret yöntemiyle yapılamaması durumunda projenin milli bütçeden karşılanacağını ifade etti.

Erdoğan, "Projeyle ilgili ÇED raporu tamamlandı. Anayasa Mahkemesi bu projenin yap-işlet-devret modeli kapsamına alınmasıyla ilgili düzenlemenin iptaline ilişkin malum çevrenin başvurusunu reddetmiştir" dedi.

İmamoğlu’na: Karar verme yetkisi sende değil

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) seçimlerini hatırlatan Erdoğan, İstanbul seçimini Ak Parti’nin kazandığını söyleyerek, "Çünkü Meclis ekseriyeti Ak Parti'de, Cumhur İttifakı’nda" diye devam etti.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Kanal İstanbul projesine ilişkin açıklamasına tepki gösteren Erdoğan, "Diyor ki İstanbul'a böyle bir kanal gereksiz. Ya zaten bunun kararını verme yetkisi sende değil. Bu karar yetkisi bize ve İBB Meclis'ine aittir" şeklinde konuştu.

"Görevini ihmal eden hukuka hesap verecektir"

"Biz bu işi yapacağız" diyerek kararlı olduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kurumların görevi, devletin adlığı karara uygun şekilde kendi sorumluluk alanlarında üzerlerine düşeni yapmaktır. Görevini ihmal eden hesabını millete ve hukuka muhakkak verecektir" diye konuştu.

"Bizi ve milleti ikna ederseniz mesele biter"

Erdoğan, şunları söyledi:

"Projeye niçin karşı çıktıklarının makul, mantıklı, bilimsel izahını da yapamıyorlar. Karşı çıkıyorsanız, hesabınızı kitabınızı ortaya koyarsanız, bizi ve milleti ikna ederseniz mesele biter"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yüklenen Cumhurbaşkanı, “"Ana muhalefetin başındaki zat bütün müteahhitleri tehdit ediyor. Geldiğinde biz bunu iptal edeceğiz. Ya sen gelmeyeceksin, zaten gelemezsin. Bu ülkede dikili bir ağacı olmayana benim milletim 'yürü' demez” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, “Bunlar gittikleri yerlerde ülkelerini şikayet edip uluslararası yatırımcılara Türkiye'ye gelmeyin çağrısı yapacak kadar muvazeneyi yitirmiştirler" dedi.

"Libya’ya asker gönderme meselesini Meclis açılır açılmaz gündeme getireceğiz"

Libya’daki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile imzaların atıldığını hatırlatan Erdoğan, Meclis açılır açılmaz Libya’ya asker gönderme meselesinin gündeme getirileceğini belirtti.

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Meclis'imizin de onaylamasıyla Libya'daki meşru yönetime çok daha etkin bir şekilde destek verme imkanına kavuşacağız. Darbeci generale, paralı askere kadar her türlü desteği sağlayanlar ülkemizin bu adımına karşı çıkıyor. Rusya’dan 2 bin Wagner orada. Neymiş güvenlik güçleriymiş. Sudan. 5 bin. Bütün bunlar oluyor. Resmi yönetim mi bunlara davetiye çıkarıyor? Hayır. Yaptık oldu diyor. Türkiye ise mutabakat metni imzalamış, ve askeri anlaşmayı yapıyoruz. Bu görüşmeler bunun için yapılıyor. Bütün bunlar bir savaş baronuna yardım ediyor biz ülkenin meşru hükûmetinin davetine icabet ediyoruz"

"Bir sığınmacı dalgasına daha tahammülümüz yok"

Suriye’de 30 kilometre alanın dışında Türkiye’ye tacizlerin devam ettiğini belirten Erdoğan, "İdlib tarafındaki durum ise çok daha endişe vericidir. Rejimin saldırıları ve tacizleri, kalıcı ateşkesi mümkün kılmıyor. Bu saldırılardan kaçan 100 bine yakın kişi sınırlarımıza doğru harekete geçti" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı, Avrupa’ya seslenerek, Türkiye’nin bir mülteci dalgasına daha tahammül edemeyeceğini vurguladı.

Erdoğan, "Türkiye’nin İdlib’deki çabalarına destek verilmezse sonucun bedelini herkes ödeyecek dedik" şeklinde konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU