İspanyol askerlerinin kemikleri 16 yıl sonra ülkelerine döndü

Trabzon'un Maçka ilçesinde 2003 yılında düşen uçakta hayatını kaybeden 62 İspanyol askerine ait olduğu tahmin edilen kemikler, İspanyol makamlarına teslim edildi

Fotoğraf: Twitter / @Madrid_BE

Trabzon'un Maçka ilçesi yakınlarında, 2003 yılında düşen Ukrayna Havayolları'na ait uçak 75 kişiye mezar oldu. Uçakta 62 İspanyol askeri ile biri Belarus, 12'si Ukraynalı 13 kişilik mürettebat vardı.

Enkazı kaldırılan uçakta can veren askerlerin cesetleri ülkelerine teslim edildi. Daha sonra, geniş bir alana dağılan enkazda 23 diş ve benzeri insan kalıntıları bulundu. 2018 Mayıs’ında da yine uçaktaki İspanyol askerlerine ait olduğu düşünülen bir bacak kemiği bulundu.

238461-1053448039.jpg
Fotoğraf: İHA

 

İspanyol askerlerine ait olduğu tahmin edilen bu kalıntılar Türkiye’nin Madrid Büyükelçiliği tarafından İspanyol yetkililere teslim edildi. Büyükelçilik kemiklerin teslim edildiğini sosyal medya hesabından duyurdu.

Madrid Büyükelçiliği’nin paylaşımında şu ifadeler kullanıldı:   

Türkiye’de 2003 yılında meydana gelen YAK-42 uçak kazasında hayatını kaybeden İspanyol askerlere ait ayrıca tespit edilen kalıntılar makamlarımızca İspanyol makamlarına iade edilerek bugün ülkelerine dönmüştür.

Kalıntılar, İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles ve Büyükelçi Cihad Erginay tarafından karşılanmıştır. Müttefik ve dost Türkiye ve İspanya’nın her iki ülkeyi ilgilendiren tüm konularda tam dayanışma içinde çalışmayı sürdüreceklerine yönelik inancımız tamdır.

Bu vesileyle, Afganistan’dan döndükleri sırada gerçekleşen uçak kazasında hayatlarını kaybeden 62 İspanyol asker için İspanya halkına ve yakınlarını kaybeden ailelere bir kez daha içten taziyelerimizi sunuyoruz.

 

Kemiklerin DNA testinin ardından ailelere teslim edileceği belirtildi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU