Merkez Bankası: Enflasyonda iyileşme sürüyor, yurt içi talep arttıkça ithalat artıyor

Faiz oranlarının açıklandığı Para Politikası Kurulu’nun toplantı özeti yayımlandı. Açıklamada enflasyon hedefine ulaşmak için sıkı para politikasının devam edeceği vurgusu yapıldı

Fotoğraf: www.tcmb.gov.tr

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 12 Aralık’ta gerçekleşen ve faizlerde 200 baz puan indirim kararı alınan Para Politikası Kurulu’nun toplantı özetini yayımladı. 

Toplantı tutanaklarında öne çıkan konulardan ikisi enflasyon ve işsizlikti. 

Merkez Bankası, ağustosta yüzde 15, eylülde yüzde 9,26, ekimde yüzde 8,55 ve son olarak kasımda yüzde 10,56 seviyesinde açıklanan enflasyonda iyileşmenin devam ettiği vurgulandı. 

Açıklamada enflasyonun yeniden çift haneye çıkması ise geçen yıl tüketimi canlandırmak için başlatılan geçici vergi indirimlerinin bu yıl olmaması gerekçesiyle açıklandı: 

Yıllık enflasyondaki yükselişte büyük ölçüde bir önceki yılın aynı döneminde geçici vergi indirimlerine bağlı olarak temel mal grubunda kaydedilen baz etkisi belirleyici olmuştur.


TCMB, enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının neden önemli olduğunu şu üç başlıkla açıkladı: 

- Ülke risk priminin gerilemesi, 

- Uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi 

- Ekonomideki toparlanmanın güç kazanması

Merkez Bankası, enflasyondaki düşüşün hedeflendiği şekilde gerçekleşmesi için ise faiz oranlarını belirleyen para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerektiğini söyledi. 

TCMB, “Bu çerçevede, parasal sıkılığın düzeyi ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir” değerlendirmesini yaptı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ağustosta yüzde 14, eylülde yüzde 13,8 seviyesinde açıklanan işsizlik oranı ile ilgili de bir açıklama yapan Merkez Bankası, “İşgücü piyasası verileri nispeten zayıf seyretmektedir” değerlendirmesinde bulundu. 

Yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre sanayi istihdamının yatay seyrettiği, inşaat sektörü istihdamının düştüğü ve hizmet sektöründe bu oranın arttığı belirtildi. 

İç talep, ithalat ve ihracata da değinen TCMB, 2019’un üçüncü çeyreğinde yüzde 0,9 oranında açıklanan büyümenin temel belirleyicisinin tüketim harcamaları olduğunu açıkladı. 

TCMB’nin metninde “Yılın son çeyreğinde risk primi, döviz kuru oynaklığı ve belirsizliklerdeki azalmayla birlikte finansal koşullardaki iyileşme ve kredilerde gözlenen ivmelenme yurt içi talebi desteklemektedir” ifadesi yer aldı. 

Ancak Merkez Bankası’na göre net ihracatta yılın son çeyreğinde gerileme var. 

Buna gerekçe olarak ise Avrupa Birliği, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgelerindeki kısmi yavaşlama ile yurt içi talepteki toparlanmayla ithalatın artışı gösterildi. 

Para otoritesi, “Önümüzdeki dönemde net ihracatın büyümeye katkısı gerilerken, dezenflasyon süreci ve finansal koşullardaki iyileşmeyle birlikte ekonomideki toparlanmanın devam edeceği öngörülmektedir” değerlendirmesinde bulundu. 
 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU