"Dişi Obama" Harris 2020 için başkan adayı olduğuna göre Trump’ın bir daha kazanma şansı yok

Demokratlar, eğer kendileri için neyin iyi olduğunu biliyorlarsa, ön seçimlerde orta yaşlı beyaz erkekler yerine onu tercih eder

ABD’de bir sonraki başkanlık seçimleri için aday adaylığını ilan eden Kamala Harris, Donald Trump’ın gününü mahvetti. Beklenen açıklamayı yapan Harris, 2020 yılında başkanı yerinden indirecek favori Demokrat adaylardan biri olduğunu gösterdi.

Harris açıklamasında, “Hadi bu işi birlikte başaralım: Kendimiz için, çocuklarımız için, ülkemiz için” ifadelerini kullandı.

Harris’in özenle seçilmiş kelimeleri, Trump’ın bir kez daha seçilme şansını ölüm girdabına yolladı. Çünkü Harris, Trump’ın sahip olmadığı başka her şey demek.

ABD’de başkanlık seçimleri, genel olarak bir önceki seçimin aksi yönünde sonuçlanabilir. Bu değişimde cinsiyetin, ırkın, yaşın ya da fikirlerin ne olduğu fark etmez. Harris, mevcut başkanın tam tersi bir kutbu temsil ediyor. O, pek çok açıdan “dişi Obama”. Martin Luther King Jr Günü’nde adaylığını açıklayan bir kadının renginin politik anlamı, kesinlikle kimsenin gözünden kaçmadı.

 

 

Bu durum, özellikle de Harris’e dışlayıcı bir lakap bulmak için hararetle çalışacak olan Trump’ın dikkatinden kaçmadı. Okul bahçelerinde görülen böylesi taktikler artık işe yaramıyor. Jamaika doğumlu bir baba ile Hindistan doğumlu bir annenin kızı olan Harris, bu konuda zengin bir aday olabilir. Harris’in önümüzdeki yılı, Charlottesville’deki Neo-Nazi saldırılarından sonra yaptığı konuşmalar başta olmak üzere Trump’a ırk konusundaki sözleri üzerinden yüklenmekle geçecek. Bir süre sonra seçmenler, ailesiyle birlikte sivil haklar gösterilerine katılan minik Harris’in bebek arabasının içinden nasıl da “Özgüvlük!” diye bağırdığı hikayelerini dinlemeye başlayacak.

Kamala Harris, kendi partisi içinde de ezberleri bozuyor. Önümüzdeki haftalarda Joe Biden ve Bernie Sanders’ın da yarışa dahil olması bekleniyor. Ancak her ikisi de yetmiş yaşlarında beyaz erkekler. Yenilikçi Beto O’Rourke, internet alanında faaliyet gösteren milyoner bir girişimci. Ancak bu isimlerin hiçbiri, bugün Demokrat Parti’yi temsil etmiyor.

Sosyal medya etkileşimleri üzerinden yapılan son analize göre Harris, genç Kongre üyesi Alexandria Ocasio-Cortez’in ardından Demokrat siyasetçiler arasında en çok destek gören ikinci kişi. Partinin gençleriyle bağını koruyan 54 yaşındaki Harris ile Biden ve Sanders arasında 20 yaş fark var. Harris’in Trump’ın Yüksek Mahkeme için tartışmalı yargıç tercihi olan Brett Kavanaugh’yı sorguladığı oturum dahil o dönem Senato Adalet Komitesi’nde yer aldığı videolar internette hızla yayıldı. Senato’ya 2016 yılında seçilmiş olmasına rağmen yetkinliği, rakipleri için tartışma konusu yapılacak gibi görünmüyor.

Harris Senato’ya adım attığından beri başkanlık seçimlerine katılacağının sinyallerini veriyordu. Geçtiğimiz yıl boyunca bağışçılar ve kampanya uzmanlarından destek toplayan Harris, adayların hayat hikayelerini anlatmak için en çok başvurduğu yöntemi seçerek bu ay başlarında bir kitap yayımladı. Kitapta, Harris ailesini peşinden sürükleyen Amerikan hayali üzerinden bir göçmenlik hikayesi anlatılıyor. Göçün bu kadar tartışmalı olduğu bir zamanda Harris’in kitabı, yankı uyandıracak bir öykü gibi duruyor.

Harris, adaylığını alışageldik şekilde ‘doğrudan’ ilan ederken de Good Morning America programı gibi işinin ehli olduğunu gösteren bir Amerikan yayınını tercih etti. Harris program sırasında ulusal güvenlik odaklı Demokrat seçmenlerin taşıyabileceği bazı kaygıları dile getirdi.

Konuşmasında California’da savcı olarak geçen 20 yılından bahseden Harris, kendisini “ABD’nin güvenliğini korumaya” adadığını vurguladı. Rakibinden hangi bölgeleri alacağını bir bir anlatan Harris, Trump’ın küçümsediği müttefiklerle birlikte çalışarak, “ABD’nin dünyadaki ahlaki otoritesi”ni yeniden tesis edeceği sözünü de verdi.

Her şeyden önemlisi Demokrat tabanın en çok duymak istediği şeyi kelimelere döken Harris, “ayağa kalkıp savaşma” yemini etti.

Rakipleri dahil hiç kimsenin Harris’in güçlü karakteri, başarma isteği ve mücadele kabiliyeti konusunda tereddüdü yok. Onu bekleyen tek sorun, 2016 ön seçimlerinde Sanders’ın yaptığı gibi kalabalıkları coşkuyla ateşleyip ateşleyemeyeceği konusu. Şimdiye kadarki durum, bunu kesinlikle yapabileceğini işaret ediyor. Bu iş için gerekli özgeçmişe sahip olduğunu gösteren açık bir mesaj veren Harris’te, Hillary Clinton’da olmayan yıldız ışığı var.

Sanskritçede nilüfer çiçeği anlamına gelen bir isme sahip olan Kamala Harris, Beyaz Saray’a giden yolda ezberleri bozmak için engebelerle dolu bir patikayı geçmesi gerektiğinin farkında. Neyse ki kendi eyaleti olan California, 2020 seçimlerinin ilk döneminde oylama takviminde Hazirandan Marta alındı. Bu da iyi bir sıçrama gösterebilmesi için ona avantaj sunabilir. Bununla birlikte Kongre’deki Californialı diğer senatör Dianne Feinstein, çoktan Biden’a olan desteğini açıklamış durumda.

Öte yandan Harris’in California’daki avukatlık geçmişinin de karşısına çıkarılması muhtemel. Harris, kendisini “yenilikçi bir savcı” olarak adlandırıyor. Ancak Beyaz Saray için adaylığını ilan etmesinin üzerinden çok geçmeden, San Francisco Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Doç. Dr. Lara Bazelon’ın New York Times’ta yer alan yazısında yerden yere vuruldu.

Bazelon yazıda Harris’i, “delilleri karartma, sahte tanıklık ve hayati bilgileri örtbas etme yoluyla varılan yanlış mahkumiyet kararlarını onaylamak için canını dişine takarak çalışan” bir savcı olarak tanımladı. Harris’in sicilinin oldukça sağlam olduğunu söyleyen danışmanları ise kadın adayın gelebilecek herhangi bir saldırıya karşı kendisini savunabileceğini belirtiyor. Hillary Clinton’ın e-mail skandalına ve 2016 seçimleri sırasında Trump’ın etrafında yaşanan sayısız rezalete baktığınızda bahsi geçen konu diğerlerine göre daha az önemli görünüyor.

Enerjik, karizmatik, seçilmek için fazlasıyla uygun, ABD’nin geniş bir kesimine hitap eden ve skandalı olmayan Harris, Demokratların hayalindeki aday. 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU