Kamu bankalarının sigorta şirketleri Varlık Fonu’na geçiyor

Bünyesinde 15 kurum bulunan Türkiye Varlık Fonu, kamu bankalarının sigorta şirketlerini de kendi çatısına almak için bir proje yürütüyor

Fotoğraf: Pixabay

Türkiye Varlık Fonu’ndan (TVF) yapılan açıklamada kamu bankalarının kontrolünde bulunan sigorta şirketlerinin TVF çatısı altında birleştirileceği duyuruldu. 

Eylülde açıklanan Yeni Ekonomi Programı kapsamında “Türkiye ekonomisinin tasarruf bazının ve bankacılık dışı finansal sektörün geliştirilmesi amacıyla sigortacılık ve bireysel emeklilik sektöründe planlanan reformlar”, karara gerekçe olarak gösterildi. 

Bu reformlar kapsamında, eylül sonunda Türk Reasürans A.Ş., ekim ayında Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu kurulmuştu. 
Bugün Güneş Sigorta VakıfBank’a, Ziraat Sigorta Ziraat Bank’a, Halk Sigorta ise Halkbank’a ait.

TVF’den yapılan yazılı açıklamada kamu bankaları kontrolündeki sigorta ve bireysel emeklilik şirketlerinin tek çatı altında toplanmasının, bankacılık dışı finansal sektör büyüklüğünün dünya ortalamasına ulaşmasına katkı sağlayacağı ifade edildi. 

Bu amaçla, ölçeğin büyütülerek sigorta ve bireysel emeklilik sektörünün küresel rekabetin bir parçası haline getirilmesi, operasyonel verimliliğin artmasıyla maliyetlerde düşüş sağlanması ve başta bankalar olmak üzere tüm dağıtım kanallarının daha etkili kullanılması ve daha geniş bir ürün yelpazesi sunulması hedeflenmektedir.

Sigortacılık alışkanlıklarıyla ilgili de bazı veriler paylaşan TVF, Türkiye’nin gayrisafi yurt içi hasıla büyüklüğünde dünyada 19’uncu ancak prim üretmekte 39’uncu sırada yer aldığını açıkladı. 

TVF’nin açıklamasına göre dünyada 2018’de kişi başına düşen yıllık ortalama sigorta prim üretimi 682 dolar seviyesindeyken, gelişmiş pazarlarda bu değer 3 bin 737 dolar, Türkiye’de ise 127 dolar düzeyindeydi. 

Kişi başına düşen yıllık doğrudan prim üretimi oranında ise Türkiye, 2018 yılı itibariyle ilk 88 ülke içinde 65’inci sırada. 

Toplam prim üretiminde Türkiye’de hayat grubunun payı yıllar itibariyle ortalama yüzde 13 seviyesinde; bu oran dünya genelinde ise yüzde 54. 

Türkiye Varlık Fonu açıklamasında, “Türkiye sigorta sektörünün bağımsız ve dinamik bir yapıya kavuşturulacağına, doğru yapısal adımlar atıldığında küresel rekabet gücünün artacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı. 



Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU