Filistin'deki 'eşek hastanesi' ve konforlu hayvan barınakları

Batı Şeria’daki diğer hayvan aktivistleri gibi, Babish de hasta ve yaralı hayvanların İsrail hastanelerine nakledilmesini engellemek için büyük bir barınak klinik kurmak istiyor

Batı Şeria’daki eşek barınağı / Fotoğraf: Independent Arapça

Veteriner Rakan es-Silus, Batı Şeria’da bulunan Nablus şehri yakınlarındaki bir İsrail yerleşim birimi sınırında çitlere sıkışarak yaralanan bir tayı kurtarmak için yedi saat boyunca ameliyattaydı. 30 yaşındaki Silus, diğer veteriner arkadaşlarıyla beraber; eşek, katır ve atlar için kurulan bir hayvan barınağında çalışıyor.

barınak 1.JPG
Veteriner Silus, baırnaktaki eşeklerden birini tedavi ediyor / Fotoğraf: Independent Arabia

 

Nablus’taki eşek barınağı ya da halkın tabiriyle “eşek hastanesi”, bir İngiliz turist Lucy Fensom tarafından 2000 yılında kuruldu. Filistin’de bulunduğu sırada terk edilmiş ve yaralı olan bir eşeğe rastlayan Fensom, bu eşek için bir pasaport alıp onu tedavi etmek için İngiltere’ye götürdü. Daha sonra ise Filistin’deki eşek, katır ve atlara bakım ve tedavi sağlayabileceği bir eşek barınağı kurma kararı aldı.

barınak 2.JPG
Barınakta yem yiyen eşekler / Fotoğraf: Independent Arabia

 

Veteriner Rakan Es-Silus, Independent gazetesine yaptığı açıklamada, barınak açıldığından beri bu hayvanların bakım ve tedavisi için gereken her türlü şeyin sağlandığını ifade ediyor. Filistin’deki sahipli ya da sahipsiz hayvanların ücretsiz tedavi edildiği ilk barınak olan bu barınakta şuanda 44 hayvan yaşıyor; aynı zamanda her hayvana ait bir sağlık dosyası ve aşı programı bulunuyor.

barınak 3.JPG

Fotoğraf: Independent Arabia

 

Mobil hayvan kliniği

Silus, İngiltere merkezli Barınaklar İdaresi Kurulu’nun birkaç yıl önce bu hayvanlara özel mobil bir veteriner kliniği kurmaya karar verdiğini belirtiyor. Filistin şehir ve köyleri arasında belirli bir programa göre gezen bu mobil barınak, söz konusu hayvanları bulunan Filistinli çiftçilere hayvanların bakım ve tedavisinde yardım etmeyi amaçlıyor. Silus, bu mobil klinikte aynı zamanda çiftçilere bu konularda eğitimler verdiklerini ve ayrıntılı kitapçıklar dağıttıklarını ifade ediyor. Silus’un açıklamalarına göre, söz konusu hastaneye gelen vakalarda yerel halkın eşek ve at bakımı ve tedavisiyle ilgili çok az şey bildiği ortaya çıktı. Bunun çiftçilerin ihmalkarlığı ve özel kliniklerdeki fiyatların yüksekliğinden kaynaklandığını belirten Silus; bazı çiftçilerin bu hayvanları dövdüğü ya da çok fazla iş yüklediğine de değindi.

barınak 4.JPG
El Halil'deki kedi barınağı / Fotoğraf: Independent Arabia

 

Söz konusu barınakta; düzenine ve bakımına dikkat edilen yedi bölüme ayrılmış bir ahır, içinde gerekli malzeme ve ilaçların bulunduğu bir klinik ve bir ameliyathane bulunuyor.

Kedilerin eğlence barınağı

Batı Şeria'da köpek ve kediler için de barınaklar mevcut. 25 yaşındaki Hiba el-Cüneydi ise El-Halil şehrindeki evinin bahçesinde 140 kediye yiyecek, su ve tedavi hatta eğlence sağlıyor. Cüneydi, Independent Arabia’ya yaptığı açıklamada, bu fikrin 2007’de sokaktan aldığı kediyle başladığını söylüyor. Bu kediyi tedavi edip doğurmasını sağlayan Cüneydi, bir barınak kurmayı düşündü; 2017’de ise evinin bahçesini bir barınak haline getirdi. Aslında ilk başta kedileri zehirlenmekten korumak için onları barınağa toplamaya başlamıştı. Kedi ve köpekleri zehirleyenlerin vatandaşların kendisi olduğunu belirten Cüneydi, bu konuda “Kedileri olabildiğince güvenli ve rahat bir barınağa yerleştirerek bu acıdan korumaya çalışıyorum” diyor. Başlangıçta 35 kediye bakan Cüneydi, bu sayının zamanla artarak yaklaşık 140 kediye çıktığını ifade ediyor:

"İnsanlar bu barınaktan haberdar. Hatta yardıma ihtiyacı olan kedileri bize haber veriyor. Ancak bu barınağın yalnızca sokak kedilerini misafir ettiğini, sahiplerinin terk etmek istediği evcil kedileri almadığının bilinmesi gerekiyor. Toplumumuzun sokak kedileri hakkındaki fikirlerinin değişmesini diliyorum. Sadece evsiz oldukları için onlara işkence yapmamalılar. Filistin toplumu, hayvan barınağı fikrini hala kınıyor"

 

Cüneydi, bir gün veteriner kliniği açmayı ve köpek bölümünü de içeren bir barınak kurmayı umuyor.

barınak 5.JPG
Fotoğraf: Independent Arabia

 

Köpek barınağı

42 yaşındaki Diana Babish ise hayatını başıboş, evsiz ve yaralı köpeklere bakmaya adamış. Babish, 2014’te Batı Şeria’nın güneyinde bulunan Beyt Sahur kasabasında kendi çabalarıyla “Hayvan ve Çevre Derneği” kurdu. Dernek bugüne kadar 200’den fazla yavru köpek 130 büyük köpekle ilgilendi.

barınak 6.JPG
Fotoğraf: Independent Arabia​​​​​​​

 

Babish, Independent Arabia'ya yaptığı açıklamada şöyle diyor:

“Veteriner değilim, tıpla da herhangi bir alakam yok. Ancak hayvanlara, özellikle de köpeklere duyduğum şefkat ve sevgiden dolayı onlara ilk yardım uygulamayı öğrendim. Bu dernekte aynı zamanda onları tedavi eden veterinerlerimiz de var. Beytüllahim ve diğer Batı şehirlerinde de binlerce sokak köpeği var. Bu köpeklerin bazıları işkence görüyor ya da öldürülüyor. Ben de insanların bu hayvanları aramıza kabul etmeleri için uğraşıyorum”

Batı Şeria’daki diğer hayvan aktivistleri gibi, Babish de hasta ve yaralı hayvanların İsrail hastanelerine nakledilmesini engellemek için büyük bir barınak klinik kurmak istiyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Elif Turan

independentarabia.com/node/77996

DAHA FAZLA HABER OKU