İtalya'da Mussolini ve Hitler'e karşı direnen partizanlar anısına direniş müzesi kurulacak

İtalya Kültür Bakanı, II. Dünya Savaşı’ndaki İtalyan Direniş hareketine adanacak bir müze kurulacağını açıkladı

II. Dünya Savaşı sırasında oluşturulan İtalyan direniş hareketine katılan partizanlar (Parri Enstitüsü)

İtalya Kültür Bakanı Dario Franceschini, Milano’da II. Dünya Savaşı’nda Mussolini iktidarına ve Nazi Almanyası’na karşı oluşturulan İtalyan Direniş Hareketi anısına müze kurulacağını açıkladı. 

Yerel medyanın aktardığına göre, yıllardır devam eden görüşmelerin ardından bakanlar pazartesi günü Ulusal Direniş Müzesi (Museo Nazionale della Resistenza) için bütçe oluşturulmasını onayladı. 

İtalya Kültür Bakanlığı, proje için ayrılan 2,5 milyon avroluk (yaklaşık 16 milyon TL) bütçeye 15 milyon avro (yaklaşık 97 milyon TL) daha ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Partigiani (partizan) diye bilinen İtalyan anti-faşist direnişinin savaşçılarına adanacak müze için İsviçreli  mimarların tasarladığı piramit şeklindeki bina kullanılacak. Bina Milano’daki Baiamonti Meydanı'na inşa edilecek. 

Yeni müzenin açılışını soykırımdan hayatta kalanların da aralarında yer aldığı tanınmış isimler destekliyor. 

Parri Enstitüsü’nün başkanı, tarihçi Paolo Pezzino, müzenin Milano’yu İtalya Direnişi’nin hatırasına dair merkez haline getireceğini söyledi.

İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella da, “İtalya’ya özgürlüğü yeniden getirmek için savaşanların anısı korunmalı ve aktarılmalı. Bölünmeye yol açmak yerine özellikle genç nesillerin demokrasi ve özgürlüğün  paha biçilmez değerine dair farkındalığını kuvvetlendirmeli ve yaymalı” ifadelerini kullandı. 

 

Corriere della Sera

DAHA FAZLA HABER OKU