Deniz Gezmiş'in arkadaşından 'Solun beyin ölümü gerçekleşti' diyen Ertuğrul Özkök'e yanıt

Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök'ün “Bugünkü durum, kafası hâlâ Dolmabahçe’deki o trajik eylemde kalmış Türk solcusunun beyin ölümüdür“ sözlerine 68 kuşağının bilinen isimlerinden yanıt geldi

Fotoğraf: Tükenmez Haber

Hürriyet gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök bugünkü köşe yazısında, hayatının hiçbir döneminde 'NATO'ya hayır' sloganı atmadığını belirterek "Bugünkü durum, ‘NATO’nun ve makul insanların beyin ölümü’ değil, kafası hâlâ Dolmabahçe’deki o trajik eylemde kalmış Türk solcusunun beyin ölümüdür" ifadelerini kullandı. 6.F ilo eyleminin önde gelen isimlerinden Deniz Gezmiş'in yakın arkadaşı Mustafa Yalçıner, Özkök için "Beyin ölümü henüz gerçekleşmemişse bile epey yaklaşmış demektir" derken, Özkök'ün okul arkadaşlarından '68'li ve Gazeteci' kitabının yazarı Tuğrul Eryılmaz da "Özkök'ün egemenlere çalışan pırıl pırıl kafasına helal olsun. Bizim kafamız gayet yerinde" dedi.

"Saptama Macron'a ait"

Tükenmez Haber'den Denizcan Akar'ın aktardığına göre Yalçıner, “NATO’nun beyin ölümü” saptamasının bir solcu/sosyalist kafa yapısına ait olmadığını, 'Fransız mali sermayesi ve emperyalizminin temsilcisi bir sağcı' olan Macron’a ait olduğunu hatırlatarak, Özkök'ün buna rağmen sosyalistlere saldırdığını vurguladı.

"Beyin ölümü epey yaklaşmış demektir"

"Özkök, Türk’e daralttığı Türkiye ve 'dünya solcuları'yla, doğru tanımıyla sosyalistleriyle uğraşıyorsa beyin ölümü henüz gerçekleşmemişse bile epey yaklaşmış demektir" ifadelerini kullanan Yalçıner şöyle konuştu:

Sadece 'vur abalıya' yapmıyor beyimiz. Bakıyor dünyaya, görüyor ki halklar ayaktalar. Kendisinin de bir parçası ve sözcülerinden biri olduğu neo-liberalizmin olumsuz sonuçlarına isyan ediyorlar. Korkusu bundan! Bundan saldırıyor sosyalistlere.

Eryılmaz: Bizim kafamız gayet yerinde

'68'li ve Gazeteci' kitabının yazarı, aynı zamanda Özkök'ün okul arkadaşı da olan Tuğrul Eryılmaz ise "Özkök kendi ağzından hiç söylememiş olabilir ama biz gerçekten orada olan yüzlerce genç NATO ile Amerika'yı hiç ayrı düşünmedik. Özkök'ün egemenlere çalışan pırıl pırıl kafasına helal olsun. Bizim kafamız gayet yerinde" dedi.

Özkök, Hürriyet'teki yazısında, "Savunma Bakanı Hulusi Akar, solcuların o mitingi yaptığı yıl 17 yaşındaydı ve askeri okul öğrencisiydi. Sonra Amerika’da okudu, kariyerini NATO subayı olarak yaptı. Bu gerçeği en iyi bilen subaylardandır. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan, solcu gençler NATO’ya hayır diye bağırırken, 15 yaşındaydı. Bugünkü yerini, her defasında Türkiye’yi Batı dünyasına bağlayan kurumların etkisiyle dönülen sivil demokratik seçimlere borçludur. Bugünkü durum, ‘NATO’nun ve makul insanların beyin ölümü’ değil, kafası hâlâ Dolmabahçe’deki o trajik eylemde kalmış Türk solcusunun beyin ölümüdür. İşte bu nedenle NATO zirvesinde Türkiye’nin vetosunu kaldırıp sorunu çözmesi aklın verdiği doğru karardır” yorumunu yapmıştı.

Mustafa Yalçıner kimdir?

Mustafa Yalçıner, Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu kurucularından Marksist-Leninist eylemci, Emek Partisi GYK üyesi, Özgür Gündem ve Evrensel gazeteleri köşe yazarı. Yalçıner; Sinan Cemgil, Alpaslan Özdoğan ve Kadir Manga'nın öldürüldüğü Nurhak dağındaki çatışmadan ağır yaralı şekilde kurtulmuştur.

Tuğrul Eryılmaz kimdir?

Gazeteci, yazar. Yıllarca Radikal gazetesinin haftalık ilâvesi 'Radikal İki'nin yayın yönetmeni olarak çalıştı. 1969 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun olduktan sonra bir süre İngiltere'de yaşadı.

Erdoğan ne demişti?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Fransa Cumhurbaşkanı 'NATO'nun beyin ölümü gerçekleşmiştir' diyor. Sayın Macron bak Türkiye'den sesleniyorum, NATO'da da söyleyeceğim, önce sen kendi beyin ölümünü bir kontrol ettir'' dedi.

Veto süreci

İngiltere'de düzenlenen NATO zirvesi sonucunda, Erdoğan'ın "YPG terör örgütü kabul edilmezse, veto edeceğini" açıkladığı Baltık ülkeleri savunma planı onaylandı. Türkiye, YPG'nin ittifaka üye ülkeler tarafından "terör örgütü" olarak nitelendirilmemesi halinde bu planı veto edeceğini söylüyordu.

Altıncı Filo protestosu

18 Temmuz 1968'de Dolmabahçe rıhtımındaki 6. Filo'nun askerleri Deniz Gezmiş'in de aralarında bulunduğu anti emperyalist eylemciler tarafından denize döküldü. Bunlara tepki olarak Mehmet Şevket Eygi gibi yazarların azmettirmesi ile Komünizmle Mücadele Derneği ve Millî Türk Talebe Birliği'nin öncülüğünde 16 Şubat 1969 tarihinde Kanlı Pazar saldırısı gerçekleşmiştir.

 

Tükenmez Haber

DAHA FAZLA HABER OKU