İsrail'in Suriye'deki İran hedeflerine karşı yeni stratejisi

İsrail halihazırda İran’a ekonomik, siyasi ve askeri cephelerde baskı uyguluyor

Binyamin Netanyahu / Fotoğraf: Reuters

İsrail Savunma Bakanı Naftali Bennett, İran dosyasını askeri ve siyasi öncelikleri arasına aldıklarını duyurdu.

Bennett, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun son dönemde İran’a karşı gerilimi tırmandırıcı söylemleriyle uyumlu olarak geliştirdiği yeni stratejisi, Suriye’deki İran ve bağlı grupların hedeflerine yönelik saldırıları yoğunlaştırmak.

Bennet, söz konusu stratejisini İsrailli üst düzey güvenlik ve istihbarat yetkilileriyle yaptığı görüşmede sundu. Ancak bu plan, başta İsrail Genelkurmay Başkanı olmak üzere ordu yetkililerinin büyük bir kısmının muhalefetiyle karşılaştı. Bennet, İsrail Hava Kuvvetleri’nin Suriye’deki İran mevzilerini imha edebilecek güce sahip olduğunu ifade etti. Fakat buna karşı çıkan güvenlik yetkilileri, şimdiye kadar olduğu gibi İran hedeflerine yönelik saldırılara devam etmek suretiyle İran’ın Suriye’de konuşlanmasını ve askeri gücünü artırmasını engellemenin yeterli olduğunu belirtti. Ancak ordunun görüşü, çoğu İsrailli yetkiliye göre, Tahran’ın amaçlarından vazgeçirmek için yeterli gelmeyebilir.

İran’a üç cepheden baskı uygulanıyor

İsrail hâlihazırda İran’a ekonomik, siyasi ve askeri cephelerde baskı uyguluyor. Son iki aydır İran hedeflerine karşı operasyonları azaltmasını bir hata olarak niteleyen Bennett, İsrail’in Suriye ve bölgedeki diğer ülkelerde İran hedeflerine karşı daha çok aktif olması gerektiğini belirtti.

İsrail Savunma Bakanı Bennett, İran’ın şu anki durumunu ‘bir daha tekrarlanmayacak altın fırsat’ diye tanımlayarak, İran’ın son haftalarda yaşadığı kriz ortamında bu fırsatı değerlendirmek ve harekete geçmek için uygun bir zaman olduğunu söyledi.

Bennett, sunduğu planın uygulanmaması halinde ‘İkinci Lübnan savaşı sonrasında Hizbullah’ın yoğun bir şekilde silahlandığı dönemde füzelerle hedef alınmaması hatasında olduğu gibi büyük bir hataya düşüleceğini’ ifade etti.

Bennet, açıklamasının devamında, İsrail’in şu anda İran'a karşı sürekli ve etkili bir şekilde hareket etmemesi durumunda, Suriye'de de Lübnan benzeri bir durum yaşanacağı ve zaman içinde bunu telafi etmenin bedeli çok daha yüksek olacağını sözlerine ekledi.

Ordu yetkilileri Bennett’in planına karşı çıktı

Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia’dan aktardığı habere göre, Bennett’in planı ile Eski İsrail Genelkurmay Başkanı Gadi Eizenkot’ın İran’ın Suriye’deki hedeflerine karşı izlediği yol arasında çok da büyük bir fark yok. Nitekim Eizenkot, daha önceki açıklamasında 2017-2018 arasında Suriye’deki İran mevzilerine yaklaşık bin operasyon düzenlendiğini ifade etmişti. Bennett’in planı aynı şekilde, mevcut Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi’nin de desteğini alan Netanyahu’nun İran’a karşı tehditleriyle uyuşuyor.

Bennett’e göre, İran karşılık verse dahi İsrail’in saldırılarına devam etmesi gerektiğini söyledi. Bennett’in planına muhalefet eden ordu yetkilileri ise, İran’ın Suriye’den uzaklaştırılması için süper güçlerle ittifak yapılması gerektiği görüşünde. İsrailli ordu yetkilileri, Bennett’in Tahran yönetimine karşı tehditlerinin başarısız olduğunu belirterek, operasyonların gizlilik içinde yürütülmesini talep ediyor.

Suriye’de Lübnan stratejisinin izlenmesi

İsrail’in bugün Suriye’de İran’a karşı oynadığı oyun öncekilerden farklı kurallara dayanıyor. Bennett Suriye’deki İran hedeflerini doğrudan vurulması çağrısında bulunuyor. Aynı şekilde Suriye’de İran’a yönelik, Lübnan’da Hizbullah’a karşı izlenen stratejinin takip edilmesi yönünde çağrılar yapılıyor. Nitekim Eylül’de Hizbullah’ın İsrail’in kuzeyindeki Avivim kasabasını Katyuşa füzeleriyle hedef alması sonrasında İsrailli yetkililer, bunun sorumluluğunun hükümet ve devlet olarak Lübnan’a ait olduğunu açıklamış ve herhangi bir saldırıda Hizbullah’ı değil tüm Lübnan’ı vurmakla tehdit etmişti. Birtakım İsrailli yetkililer bugün aynı stratejinin Suriye’de de izlenmesi gerektiğini belirtiyor. Yani Suriye topraklarından İsrail’e bir tehdit oluşması durumunda doğrudan Suriye Ordu güçlerinin hedef alınması çağrıları yapılıyor.

Esad sorumlu

İsrailli askeri uzman İzhak Levanon, bir askeri yetkilinin kendisine, Suriye rejim lideri Beşar Esad'ın durumu açıklığa kavuşturması gerektiğini ve İran'ın rejime zarar veren faaliyetlerini kısıtlamasının onun için iyi olacağının söylediğini belirtti. Levanon’a göre askeri yetkili, bu faaliyetlerin olmasına ve İranlıların İsrail’e karşı askeri üsler inşa etmesine izin veren Esad'ın kimsenin kendisini cezalandıramayacağını düşündüğünü ancak bu görüşünü değiştirmesi gerektiğini ifade etti.

Levanon’a göre askeri yetkili ayrıca şu ifadeleri kullandı:

“Esad'a İranlıların ülkesinde yapmasına izin verdiği şeyler yüzünden tehlikede olduğunu açıkça belirtmek için Suriye'nin hayati çıkarlarını hedef almalıyız. Bu da, Suriye’nin Hizbullah’a ve İranlılara faaliyetlerini kısıtlamaları yönünde baskı yapmasının garantisidir. Suriye'nin hayati çıkarlarını hedef almamız aynı zamanda, Suriye’deki siyasi ve askeri kazanımlarını korumak isteyen Rusya’nın da İran faaliyetlerini kısıtlaması için Esad'a baskı müdahale etmesine neden olabilir”

Sahadaki tehdit

Netanyahu’nun içinde bulunduğu durumu ve İsrail’in Hizbullah, İran ve Suriye ile aynı anda askeri mücadeleye girme gücünün olmadığına işaret eden yetkililer, İsrail’in Tahran ve Şam’a karşı gerilimi tırmandıran tehditlerin sahada karşılık bulmasına karşı uyardı.

İsrail basınında yapılan tahminlere göre, kuzey sınırında muhtemel bir savaşın patlak vermesi halinde günde yaklaşık bin 200 füzenin sınıra fırlatılması bekleniyor. Yetkililer bu füzeler arasında sadece 4 veya 5’inin hava savunma sistemini atlatması halinde ülkedeki su, elektrik ve yol gibi altyapının tahrip edilmesiyle kalmayıp ordunun savaşma gücünü de etkileyeceği değerlendirmesinde bulunuyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Halil Erdoğan

https://www.independentarabia.com/node/75386

DAHA FAZLA HABER OKU