Ara tatilde öğretmenlerin ek ders ücretleri ortada kaldı

Öğrenciler ara tatilin keyfini yaşarken öğretmenlere tatilde bile süren meslek içi eğitimlerden dolayı ödenmesi gereken ek ücretler ortada kaldı. Mevzuat değişikliği yapılmadığından ek ücretlerin ödenmeme ihtimali bulunuyor

Fotoğraf: AA

Okullar tatilde olsa dahi öğretmenler her yıl eğitim öğretimin başlamasından iki hafta önce ve bitmesinden iki hafta sonra meslek içi eğitim seminerlerine alınıyordu.

Saatler süren bu çalışmadan dolayı öğretmenlere ek ücret ödemesi yapılıyordu.

Ancak bu yıl ilk defa Nisan ve Kasım ayında ara tatil uygulamasına geçilmesiyle birlikte toplamda dört hafta olan meslek içi seminerlerin birer haftaları Nisan’da ve Kasım’daki ara tatilde yapılacak şekilde dağıtıldı.

öğretmenler.jpg
Öğrencileri tatildeyken öğretmenleri seminerlerde çalışmaya devam ediyor / Fotoğraf: İHA

 

Seminerler sürüyor ama ek ücretten ses yok

Ara tatilin devam ettiği bugünlerde sayısı bir milyona yaklaşan öğretmenlerin bir çoğu normal mesai şeklinde eğitim içi seminerlere giderken, geçtiğimiz yıllarda aldıkları ek ücreti alıp almayacaklarını merak ediyorlar.

Şu ana kadar ek ücret ödenip ödenmeyeceğine dair açıklama yapılmaması da 24 Kasım öğretmenler gününe sayılı günler kala öğretmenleri endişeye sürüklemiş durumda.

MEB, “ödeyeceğiz” diyor

Konuyla alakalı olarak ulaştığımız MEB yetkilisi ödeme yapılacağını söyleyerek zaten bu konuda düzenleme olduğu için ayrıca bir açıklamaya gerek duyulmadığını belirtti.

özgürbozdağan.jpg
Özgür Bozdoğan / Fotoğraf: Kişisel Facebook sayfası 

 

“Mevzuat değişmediği için ödenmeyebilir”

Ancak Eğitim Sen Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan’a göre ek ücretler adeta ortada kalmış durumda.

Bozdoğan, MEB’in ek ücretleri ödemek isteyebileceğini ancak mevcut düzenlemeden dolayı bunun mümkün olamayabileceğini iddia ederek, şu gerekçelere dayandırdı:

Ek ders ödemesi eski sistemde Bakanlar Kurulu esası ile belirlenmiş ve sene başı ile sene sonu seminerlerde ödeneceği açıkça belirtilmişti. Yani o esasa göre sene içinde yapıldığında verilmiyordu. Şimdi ise sistem değişti, ara tatiller geldi. Daha önce sene sonunda ve başında yapılan seminerlerin birer haftası ara tatillere kaydırıldı. Ara tatiller için ek ders ödemesi yapılabilmesi için yeni bir düzenleme gerekiyordu. Şu an Bakanlar Kurulu esası olmadığından yeni sisteme göre Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi gerekiyor. Mevzuatta yapılacak bir değişiklik ile ek ders ödemelerinin ara tatillerde de yapılacağı hükmünün de eklenmesi gerekiyor.

MEB, Maliye’ye Maliye’de Sayıştay’a sordu

Bozdoğan, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Cumhurbaşkanlığı’na giderek mevzuat değişikliği talep etmek yerine ara tatillerde ek ders ücreti ödeyip ödeyemeyeceğini bir yazı ile Maliye ve Hazine Bakanlığı’na sorduğunu, bakanlıkların da bunu Sayıştay’a götürdüğünü belirterek sözlerini şöyle devam ettirdi:

Mevcut düzenlemeden dolayı olumsuz yanıt geleceğini düşünüyoruz. MEB’in yapması gereken konuyu zamanında Cumhurbaşkanlığı’na götürerek bir kararname ile mevzuat değişikliğinin sağlanmasıydı.

“Öğretmenler angarya çalıştırılmış oluyor”

Ek ders ödemesinin güvenceye alınmadığı halde yüzbinlerce öğretmenin halen eğitim içi seminerlere devam ettiğini belirten Bozdoğan sözlerini şöyle tamamladı:

Burada bizim açımızdan önemli iki nokta var. Birincisi zamanında önlem alınmayarak öğretmenler angarya çalıştırılmış oluyor. İkincisi bir milyon öğretmen belirsizlikte bırakılarak öğretmenlik mesleği itibarsızlaştırılıyor. Bir an önce gerekli mevzuat değişikliğinin yapılması gerekiyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU