Pentagon: Evet, Suriye'deki petrol sahası geliri SDG'ye gidiyor

Pentagon Sözcüsü Jonathan Hoffman, "IŞİD'e karşı mücadeleye devam edebilmeleri için SDG'ye desteğimizi sürdürüyoruz" dedi

Fotoğraf: AP

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Jonathan Hoffman, ABD'nin Suriye'de kontrol ettiği petrol sahalarının gelirinin Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) gittiğini belirtti.

Hoffman ve ABD Genelkurmay Sözcüsü William Byrne Jr, Pentagon'da düzenlediği brifingde gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

ABD'nin SDG'ye silah desteğinin devam edip etmediğine ilişkin soru üzerine Hoffman, "IŞİD'e karşı mücadelemizde halen SDG ile çalışıyoruz. IŞİD'e karşı mücadeleye devam edebilmeleri için onlara desteğimizi sürdürüyoruz" dedi.

Uluslararası arenada petrol sahalarının meşru yönetime ait olduğunun anımsatılarak, ABD'nin bölgedeki petrol sahalarını hangi hukuki dayanağa göre elinde tuttuğunun sorulması üzerine Hoffman, "Bizim kendimizi savunma hakkımız var, herkes bizim nerede olduğumuzu biliyor" dedi.

"SDG'ye desteğimiz sürüyor"

Gelen yanıtlar üzerine bir muhabirin, "Benim sorum IŞİD üzerine değil. ABD Savunma Bakanı Mark Esper bu alanlara Rusya'nın ve Suriye'nin erişimini de engelleyeceklerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bunun hukuki temeli ne?" sorusu üzerine, Hoffman şu ifadeleri kullandı:

"ABD'nin IŞİD dahil terör örgütlerine karşı Amerikalıları koruma hakkımız var. Bizim bölgedeki çabalarımız IŞİD'in petrolü almamasına yönelik. Ayrıca SDG'yi IŞİD'e karşı mücadelede bu sahaları fon olarak kullanmaları için de çabalıyoruz"

Muhabirin, "ABD ordusunun başka bir ülkenin sınırları içerisindeki doğal kaynakları alması ve kontrol etmesinin hukuki dayanağı nedir?" sorusunu tekrarlaması üzerine, Hoffman, "Dediğim gibi bu Başkomutan Trump'ın IŞİD'e yönelik terörle mücadele yetkisinden kaynaklanmakta." diye yanıt verdi.

Hoffman, petrol sahaları konusundaki başka soruya da "Bu sahaların gelirleri ABD'ye değil, SDG'ye gidiyor" şeklinde yanıt verdi. 

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU