HDP Eş Genel Başkanı Buldan: Kürtler olmadan denge ve denklem kurulamaz

HDP’nin İstanbul kongresinde konuşan eş başkanlar Buldan ve Temelli’nin gündeminde Suriye vardı. Buldan bölgede demografik yapının değiştirildiğini iddia etti. Temelli ise Suriye Demokratik Meclislerinin anayasa çalışmasına katılması gerektiğini söyledi

Fotoğraf: AA

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin İstanbul İl Başkanlığı 3. Olağan Kongresi'ne katıldı.

Yahya Kemal Bayatlı Gösteri Merkezi'nde düzenlenen kongrede konuşan Buldan, " bizler biliyoruz ki bu ülkenin geleceği bu ülkenin halklarının bir arada yaşaması ile mümkündür. Türküyle, Kürdüyle, Arabıyla, Çerkesiyle, Alevisiyle, Sünnisiyle, onların mücadelesiyle mümkün olacaktır. Bu ülkenin halklarının ortak mücadelesinin bu ülkenin barışını da geleceğini de yaratmaktır bundan da hiç kimsenin şüphesi olmasın" ifadelerini kullandı.

sliderbuldanist11-1 (1).png
Fotoğraf: hdp.org.tr

 

Halklar kendi kararlarını vermeli

HDP'nin savaşa karşı çıkan tek parti olduğunu söyleyen Buldan, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik yürüttüğü  harekatı eleştirdi. Buldan Suriye için şunları söyledi:

Oradaki halklar kendi kararlarını kendileri verecekler. Oradaki halklar yeni bir anayasa ile geleceklerini garanti altına alacaklar. Oradaki halklar barış içinde, huzur içinde yaşıyor ve yaşarken oraya müdahale etmek, demografik yapıyı değiştirmek hiç kimsenin haddine değildir. 

Kürtler olmadan bu coğrafyada denge ve denklem kurulamayacağını savunan Buldan şunları söyledi:

Kürt halkının iradesini tanımayan, dikkate almayan hiçbir politikanın başarı şansı yoktur. Herkesin bunu iyi bilmesi gerekir. Bu ülkeyi yönetenlerin de bunu iyi bilmesi gerekir. Bu gerçeği görmek yerine inkar ve imha politikalarında ısrar edenler sadece Türkiye'nin dışında değil Türkiye'nin içinde de inkar ve imha politikasını sürdürmeye kararlı gözüküyorlar.

Kürtler de değişti dünya da

Buldan, Doğu ve Güneydoğu'da bazı belediyelere kayyum atanmasını şu sözlerle eleştirdi:

Diyarbakır’a, Van’a, Hakkari’ye ve birçok ilçeye halkımızın iradesini gasp etmek üzere belediye eş başkanlarımızı görevden aldılar ve yerlerine kayyımları atadılar. Ama buradan sesleniyoruz. Yarın Diyarbakır meydanına, Hakkari meydanına, Van meydanına sandıkları kurun, halkımız bir kez daha iradesine sahip çıkacak. Ve sizi bu sefer sadece kayyımlarla değil, iktidarınızla beraber sandığa gömmesini iyi bilecektir. Siz zannediyorsunuz ki bu halk eski halk. Kürtler eskiden bunlara göz yumardı ama artık Kürtler de değişti, dünya da değişti. 

slidertemellist11-1.png
Fotoğraf: hdp.org.tr

 

Ekonomide yıkım var 

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin gündeminde ise iktidarın ekonomi politikaları vardı:

Yıkım her yerde. Ekonomide de yıkım yaşanıyor. Bugün yoksulluk yaygınlaşmış durumda, asgari ücret açlık sınırının altında. Bugün emekçilerin yüzde 70’i asgari ücret ve asgari ücretten de düşük ücretlerle çalışıyor. İşsizlik inanılmaz boyutlara ulaştı, resmi rakamlarda bile yüzde 14, genç işsizliği yüzde 30’lara yaklaştı. Üniversiteyi bitirenler sadece ve sadece işsizlik diploması alıyor. Neden? Bu iktisadi yıkım neden? Bu ekonomik şiddet neden? Çünkü bu bütçe bir savaş bütçesidir.

Masaya Suriye Demokratik Meclisleri de dahil olsun 

Suriye’de yaşananların sorumlusunun Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ve AK Parti MHP bloğu olduğunu savunan Temelli, Suriye Anayasa Komitesi’nin çalışmalarına da değindi:

Suriye’de siyasi çözümün yolu demokratik anayasa yapım sürecinden geçer ki anayasa yapım sürecinde eğer Suriye Demokratik Meclisleri yoksa oradan çözüm çıkmaz. Uluslararası kamuoyuna çağrı yapıyoruz; Suriye’de demokratik çözümün gereğini yapın. O masayı gerçek anlamına kavuşturmak için Suriye Demokratik Meclislerini o masaya dahil edin. 

HDP’li belediyelere kayyum atanmasını eleştiren Temelli, “Kayyuma sessiz kalmamak gerekiyor. Sessiz kalırsanız bir virüs gibi her yere yayılır. Bugün İstanbul’a, İstanbul Boğazı’na kayyım atamaya hazırlanıyorlar. Dün de söyledik, kayyımlara sessiz kalırsanız bu faşist iktidar gelir kapınızı çalar” dedi. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU