“22. haftada doğan bebeklerin artık hayatta kalma şansı var”

Önceden erken doğumlarda hayatta kalma şansı için bebeğin en az 23 haftalık olması gerektiği düşünülüyordu

(Nicepik)

Yeni kılavuzlar, 22 haftalık doğan bebeklerin hayatını kurtarmanın (tıptaki ilerlemeler neticesinde) artık mümkün olduğunu belirtiyor.

Britanya Perinatal Tıp Derneği'nin önceki rehberinde, doktorlara sadece 23. haftada veya daha sonra doğan bebeklerde hayat kurtarıcı tedaviler uygulanması öneriliyordu.

Steroid kullanımının ve daha donanımlı uzman birimlerin de dahil olduğu tıbbi ilerlemeler, yaşama şansı düşük kalmasına karşın artık 22 haftalık doğan ve hayata tutunan bebek vakaları olduğu anlamına geliyor.

Dernek, şu an 22 haftalık doğan bebeklerin üçte birinin hayatta olduğunu, ancak bu aşamada doğan bebeklerin yaklaşık 10'da 7'sinin tedaviye rağmen hayatını kaybettiğini belirtti.

2016'da, 22 haftalık fetüslerin yer aldığı 486 doğumda 300 bebek öldü.

Doğumu atlatan bebeklerin 140'ı ise kurtarılamayacak durumdaydı. Onlara acıyı hafifletmek amacıyla palyatif (yatıştırıcı) bakım uygulandı.

Dernek Başkanı Dr. Helen Mactier, "Aşırı prematüre bebekleri hayatta tutmada daha iyi bir duruma geldik ve biliyoruz ki klinisyenler, en uç prematüre vakalarında bile yaşatma amaçlı bakımı düşünmeye daha istekli" dedi:

Bebeğe mümkün olan en iyi bakımı sağlama, endişeli ebeveynlere de tutarlı tavsiye verme ve rehberlik etme sorumluluğumuz var.

Ağustos 2018'de 22 hafta 6 günlük dünyaya gelen Reuben ve Jensen Powell kardeşler, zoru başararak Birleşik Krallık'ta (BK) doğum sonrası hayatta kalan en genç prematüre ikizler oldu.

Öte yandan, Oxford Üniversitesi Tıbbi Etik Profesörü Dominic Wilkinson, BBC'ye yaptığı açıklamada prematüre bebeklere tıbbi tedavi uygulamanın her zaman için "yapılacak en iyi şey" olmadığını söyledi:

2019'da, önceki yıllarda hayatta kalamayacak bebekleri kurtarmak mümkün. Bu harika bir haber. Fakat aşırı yüksek riskler, yoğun tıbbi tedavi sağlamanın her zaman doğru yol olmadığı anlamına geliyor. Gelecekte neyin mümkün olabileceğini söyleyemeyiz ama fizyolojinin sınırlarıyla karşılaşıyoruz.

Dernek ayrıca, 22 haftadan önce doğan bebeklerde akciğerler az geliştiği için hayatta kalma şansı olmadığı fikrini sürdürüyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Ahmet Yılmaz

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU