Dilipak: Soçi'deki masada Esed de olabilir

Erdoğan, yarın Putin ile görüşecek. Dilipak'ın iddiasına göre masada Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da olabilir

Fotoğraf: Reuters

Akit gazetesi yazarı Abdurrahman Dilipak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapacağı toplantıda Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın da olabileceğini öne sürdü.

Dilipak, bugünkü köşe yazısında ABD ile Türkiye arasında Suriye'nin kuzeydoğusu için varılan anlaşmayı kaleme aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dilipak, şu satırları yazdı:

“Pause” için öngörülen bu 120 saatin sonunda, yani yarın, 22 Ekim’de, Erdoğan ile Putin Soçi’de masaya oturacak. Soçi’de bir sürpriz yaşanabilir ve Esed masada olabilir. Rusların beklentisi bu yönde. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Biz 1998 yılında yapılan ‘Adana Mutabakatı’nın uygulanmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bu amaçla bu anlaşmanın taraflarıyla, henüz uygulanmayan anlaşmanın uygulanması yönünde temaslar kurmayı hedefliyoruz” diyor.

YPG'nin geri çekilmesinin sorunlu olduğu görüşünü de dile getiren Akit yazarı, şöyle yazdı:

Erdoğan şöyle diyor: “Amerika, 120 saatlik sürenin sona erdiği salı akşamına kadar bize verdiği sözleri tutabilirse güvenli bölge konusu çözülmüş olacaktır. Bu söz yerine getirilmezse 120’nci saatin sona erdiği dakika Barış Pınarı Harekâtı kaldığı yerden çok daha kararlı bir şekilde devam edecektir”. Bu sözler verildi. Ama burada dikkat etmemiz gereken şöyle bir nokta daha var: Sözlerinde durur gibi yaptılar. Biz de bölgedeki askerlerimizi büyük ölçüde geri çekip, kışlalarına döndüler. Ve biz geri çekilince yeniden saldırdılar. Ne olacak? ÖSO direnebilecek mi? Bizim oradaki askerlerimiz bu saldırılara karşı direnebilecek mi? Çünkü örgüt tasfiye edilmedi. Bölgeye girerken örgütü ya imha edecektik ya da teslim olacaklardı. Ya da geri çekileceklerdi. Şimdi bu geri çekilme ABD himayesinde düzenli bir geri çekilme. Burada sorun var.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU