“Başbakanın talimatıyla Kerkük’teki görevleri sonlandırılan özel kuvvetlerin karargahına KDP yerleşiyor” iddiası

Irak merkezi hükümete bağlı 61. Tugay Özel Kuvvetleri iki yıldır Kerkük kentinin güvenliğini sağlıyordu

iki yıldır Kerkük'ün güvenliğini sağlayan 61. Tugay Özel Kuvvetleri'nin görevine son verildi / Fotoğraf: AP

Irak Başbakanı Adıl Abdulmehdi’nin dün Kerkük’te güvenliği sağlayan 61. Tugay Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın kentten çekilmesi ve bulunduğu karargahı Kürdistan Demokrat Partisi’nin yerleşmesi yönünde talimat verdiği iddia edildi.

Konuyla ilgili Independent Türkçe’nin ulaştığı Kerkük kentindeki yerel kaynaklar da Başbakan Adıl Abdulmehdi’nin Irak kuvvetlerinin Kerkük’teki ortak operasyon merkezlerinden çekilme emrini verdiğini ve merkezlerin Peşmerge’ye devredileceğini ifade etti.

Şii milis grubu ve Haşdi Şabi'nin bileşenlerinden Esayib Ehli Hak lideri Kays Gazali, özel kuvvetlerin Kerkük’ten çekilmesi ve karargahlarının KDP’ye verilmesi talimatıyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda kararı eleştirdi.

 

Kays Gazali
Şii lider Kays Gazali / Fotoğraf: Tasnim 

 

“Karar gözden geçirilmeli”

Kararın zamansız ve hatalı olduğunu değerlendiren Gazali, “Kerkük'teki operasyon merkezinin KDP'ye devredilmesi kararı, zamansız ve hatalı bir karardır. Bu karar 17.10.2017 tarihinden önce başlatılan durumu iyileştirme girişimlerinin akamete uğrayacağına dair endişeleri arttırmaktadır. Kararın doğuracağı sonuçlar konusunda uyarıyoruz ve gözden geçirilmesini tavsiye ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Kürdistan Demokrat Partisi Kerkük-Germiyan Sorumlusu Dr. Kemal Kerküki, şii lider Gazali’ye paylaşımından dolayı tepki gösterdi.

 

Kemal Kerkuki
KDP'li Kemal Kerkuki / Fotoğraf: Twitter

 

“Hoşgörü havasından olmasaydı KDP bürosunda bu kadar rahat oturmanıza müsaade etmezdik”

“Bağdat ile Erbil arasında ortaya çıkmış yumuşak ve hoşgörü havasından dolayı Irak Başbakanı Adıl Abdulmehdi ve duyarlı Irak halkına karşı sevgi ve saygımız var” denilen açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Bundan dolayı şimdiye kadar ortaya çıkan bazı ters tutum ve davranışlara karşı dikkatli davranarak çok fazla tepki göstermemeye özen gösterdik. Şimdiye kadar ne Kays Gazali, ne Rakan Said Ciburi (Kerkük Valisi) ne de Saad Harbiye (Kerkük Operasyonlar Komutanı) gibilerin KDP bürolarında bu kadar rahat oturmalarına asla müsaade etmezdik."

Kerkük Valisi: Karargahın KDP’ye verilmesini kabul etmeyeceğiz

Konuya dair basın toplantısı düzenleyen Kerkük Valisi Rakan Said Ciburi, kentin güvenliğini sağlayan 61. Tugay Özel Kuvvetleri’nin kentten ayrılmasını istemediklerini dile getirdi.

Kürt siyasi partilere bağlı güvenlik güçlerinin kente dönmesini istemediklerini ifade eden Ciburi, “Irak Başbakanı Adıl Abdulmehdi’ye bağlı özel gücün, Kerkük’teki karargahının Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) verilmesini kabul etmeyeceğiz” dedi.

 

Türkmenler karara tepki gösterdi
Türkmenler Başbakan Adıl Abdulmehdi'nin karara tepki gösterdi / Fotoğraf: AA

 

Türkmenler Başbakan Abdulmehdi’nin kararına tepkili

Kerkük kentinde güvenliği sağlayan 61. Tugay Özel Kuvvetler Komutanlığının, Başbakan Abdulmehdi'nin talimatıyla kentten çekilmesi kararına Türkmenler de tepki gösterdi.

İki yıldır Kerkük’ün güvenliğini sağlayan merkezi hükümete bağlı güvenlik güçlerinden memnun olduklarını belirten, Türkmen Milliyetçi Hareket Partisi Başkan Yardımcısı Abbas Beyatlı, “Kürt siyasi partilere ait güvenlik güçleri kentin huzurunu bozar. özel kuvvetlere ait karargahın KDP’ye verilmesinin karşısında duracağız” diye konuştu.

61. Tugay Özel Kuvvetler Komutanlığı, Başbakan ve Silahlı Kuvvetler Komutanı Adil Abdulmehdi'nin kararıyla 23 Ocak 2019’da Kerkük'te güvenliği sağlama görevini İçişleri Bakanlığına bağlı Terörle Mücadele Gücünden devralmıştı.

25 Eylül 2017 yılında Irak Kürdistan Bölgesi’nde (IKB) yapılan bağımsızlık referandumunun ardından Bağdat yönetimi IKB’ye karşı bir takım yaptırımlar uyguladı. Ardından 16 Ekim 2017'de Irak ordusu ve Haşdi Şabi Kerkük’te Peşmerge’nin varlığına son verdi.

Kerkük’te kontrolü sağlayan Bağdat yönetimi kente Rakan Said Ciburi’yi vali olarak atadı. Öte yandan iki yıldır devam eden siyasi çekişmelerden dolayı Kerkük İl Meclisi toplantı gerçekleştiremiyor.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU