5 yıldır toprak altındaki yunusun iskeleti müzede sergilenecek

İzmir’de bilim insanlarının 5 yıl önce gömdüğü şişe burunlu yunusun iskeleti bilime kazandırılmak ve sergilenmek üzere toprak altından çıkarıldı

Fotoğraf: AA

İzmir Çeşme'ye bağlı Ildırı beldesinde 5 yıl önce bir yunus ölü olarak karaya vurdu. 2.35 metre boyundaki ve 250 kilogram ağırlığındaki şişe burunlu yunusun iskeletini sergilemek isteyen Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Müzesi’nde görevli bilim insanları balığın cansız bedenini Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne gömdü.

AW829657_02.jpg
Fotoğraf: AA

 

5 yıl toprak altında kalan ve organik kısımları çürüyen yunusun iskeleti bilim insanları tarafından incelenmek ve müzede sergilenmek üzere topraktan çıkartıldı.

20191016_2_38771312_48525856.jpg
Fotoğraf: AA

 

Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tümel Tansu Kaya koordinatörlüğünde gerçekleştirilen çalışmaya EÜ Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Yaşa, Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ortaç Onmuş, Botanik Bahçesi Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Hasan Yıldırım, Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kerim Çiçek ve Ege Üniversitesi Fen Fakültesi öğrencileri katıldı.

AW829657_06.jpg
Fotoğraf: İHA

 

Öğrenciler tarafından kullanılacak

Çalışmaları yerinde inceleyen EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak şunları söyledi:

Şişe Burunlu Yunus iskeleti üniversitemiz bilim insanları tarafından bilime kazandırıldı. Özellikle temel bilimlerde anatomi çalışacak bilim insanlarına ve öğrencilere önemli veriler sunacak. Ayrıca her yıl yüzlerce ilk-orta ve lise öğrencilerinin ziyaret ettiği Tabiat Tarihi Müzemizde sergilenecek.

Ziyarete açık tek örnek olacak

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kerim Çiçek ise “Türkiye’de yalnızca iki ya da üç örnek mevcuttur. Ancak bu iskelet, üniversitemize gelen ziyaretçilere açık olarak sergilenen tek örnek olacaktır” diye konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU