HDP Grup Başkanvekili Oluç: Askeri harekat çözüm değil, kaos getirir

HDP Grup Başkanvekili Saruhan, Suriye’nin kuzeyine yapılması beklenen askeri harekatın bölgeye huzur, barış ve demokrasi getirmeyeceğini öne sürdü. Oluç, ‘Askeri güçle, bölge gücü olunamaz’ dedi

Fotoğraf: AA

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, Suriye’nin kuzeyine yapılması beklenen askerdi harekatla ilgili TBMM’de bir basın toplantısı düzenledi.

Bölgede kullanılacak askeri gücün çözüme katkısı olmayacağını savunan Oluç, şunları söyledi:

Suriye'nin kuzeyine ve doğusuna yapılacak askeri harekat, bu bölgeye huzur, barış ve demokrasi getirmez. Askeri güçle bölge gücü olunamaz. Çözüm, askeri harekatta değildir; çözüm politikadır, demokrasidir, insan haklarıdır, hukukun üstünlüğüdür. Farklı etnik inanç ve kimliklerin eşit bir şekilde varlıklarını koruması, yaşam alanlarını geliştirmesidir. Böyle bir anlayış üzerine bu bölgelerde demokrasi sağlanabilir.

‘Türkiye'nin kucağına saatli bomba bıraktılar’

Suriye'nin toprak bütünlüğü içinde demokratik bir rejimin inşa edilmesi gerektiğini belirten Oluç, "Suriye'nin toprak bütünlüğü, güvenli bölge ile sağlanamayacağını, güvenli bölgenin bölgeye kaos getireceğini iddia etti.

ABD'nin "IŞİD'li esirlerin sorumluluğu Türkiye'de" açıklamasını "Türkiye'nin kucağına saatli bomba bıraktılar" diye değerlendiren Oluç, ‘AKP-MHP’nin sarsılmakta olan iktidarlarını yeni bir askeri harekat temeli üzerinden sağlamlaştırmaya çalışmaktadır’ dedi.

Meclis başkanlığına sunulan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına yönelik dosyalarla ilgili değerlendirmede bulunan HDP Grup Başkanvekili "Bu, seçimde yenemediğini hapse attırarak sorunu çözme arayışıdır. Demokrasiyi ortadan kaldırma, demokratik siyasete düşmanlık teklifidir" ifadelerini kullandı.

Kimsenin sağlığı üzerinden politika yapmayız

Oluç, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği’nin, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile ilgili bir tweeti beğenmesiyle ilgili soruyu ise şöyle yanıtladı:

Devlet Bahçeli dahil olmak üzere hiç kimsenin sağlığı üzerinden politika yapmadık ve yapmayı düşünmeyiz. Bizim derdimiz insanların sağlıklarıyla ilgili değil politik görüşleri ve önerileriyle ilgili. Sağlık üzerinden politika yapılması ve beklentiye girilmesi bizim tarzımız değildir ve bundan sonra da olmayacaktır.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU