Sperm donörü doktor 17 çocuğun babası olduğunu öğrenince kliniğe dava açtı

Doktor Bryce Cleary 1989’da yaptığı anlaşmada bağışladığı spermin yalnızca 5 çocuk için kullanılmasına izin vermişti

Doktor Bryce Cleary çok daha fazla sayıda çocuğu olduğundan endişe ediyor (Oregon Live) 

ABD’de 30 yıl önce öğrenim gördüğü okulun kliniğine sperm bağışlayan Doktor Bryce Cleary, en az 17 çocuğun babası olduğunu öğrenince kliniğe dava açtı.

“Oregon (eyaleti) sınırları dışında en fazla 5 çocuğun doğumunda kullanılması” üzerine Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi’yle (OHSU) anlaşma yaptığını söyleyen donör Cleary, anlaşmanın bozulması üzerine 5,25 milyon dolar (yaklaşık 30 milyon TL) tazminat istedi.

Cleary, kliniği “inanılmayacak kadar sorumsuz” davranmakla ve anlaşmayı çiğnemekle suçlayarak çok daha fazla sayıda çocuğu bulunmasından endişe ettiğini de belirtti.

Doktorun iddasına göre klinik ayrıca spermlerin, çocuklarını Oregon dışında doğuracak annelere verilmesi konusundaki taahhüdünü de yerine getirmedi.

The Oregonian’ın haberinde, 17 çocuktan en az ikisinin, 53 yaşındaki Cleary’nin kendi çocuklarıyla aynı okul, kilise veya sosyal kulüplere gittiği belirtildi.

Bryce ve eşinin biyolojik üç oğlu, ayrıca evlat edindikleri bir de kızları bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bağışladığı sperm yoluyla babası olduğu 25 yaşındaki Allysen Allee’yle birlikte Corvallis’te bir basın toplantısı düzenleyen Cleary “Kısırlıkla mücadele edenlere yardım etmek istedim ve OHSU’nun sorumlu şekilde harekete edeceğine, sözlerine uyacağına inandım. Bu taahhütler olmasaydı asla bu işin bir parçası olmazdım. Ama bunların hepsinin yalan olduğunu öğrendim” dedi.

Cleary’nin söz konusu 17 çocuğuna karşı “manevi, etik ve kişisel sorumluluk” altında hissettiği ifadesi de dava dosyasında yer aldı.

Allee’yse “Şu anda üçüncü çocuğuma hamileyim. Çocuklarımın düzinelerce ama düzinelerce kuzeni olduğu düşüncesi endişe verici” diye konuştu.

Cleary ilk sperm bağışını 1989’da OHSU’da öğrenciyken okulun ricası üzerine yapmıştı. Mart 2018’de, iki genç kadının kendisiyle iletişime geçmesi üzerine Cleary bağışladığı spermlerin “sonuçlarından” haberdar olmuştu.

Aile geçmişinin sorgulandığı “Ancestry.com” adlı site üzerinden araştırma yaptığını söyleyen kadınlar doğum kliniğinin de daha fazla kardeşleri olduğuna dair “açık” bilgi verdiğini söyledi.

Bunun üzerine Ancestry.com sitesine kendi DNA’sını gönderen Cleary, bağışladığı spermler sayesinde en az 17 çocuğun doğduğunu öğrendi.

Diğer yandan OHSU klinik sözcüsü iddiaların farkında olduklarını ve “Hasta mahremiyetine ve tıbbi bilgilerin gizliliğinin korunmasına dair politikamız gereğince, bu konu hakkında yorum yapamayız” dedi.

 

Independent Türkçe için derleyen: Ayşe Yıldız 

 

DAHA FAZLA HABER OKU