Ukrayna’nın drone operasyonu: “Açıklananın yarısı kadar Rus uçağı vuruldu”

Nükleer savaş kapıda mı?

Rusya’nın Irkutsk bölgesindeki Belaya Hava Üssü’nde drone saldırısı sonrası hasar gören savaş uçakları (Reuters)

ABD, Ukrayna'nın Rusya'ya düzenlediği kapsamlı drone saldırılarında açıklanandan daha az savaş uçağının imha edildiğini bildirdi. 

Kimliklerinin açıklanmaması şartıyla Reuters'a konuşan ABD'li güvenlik yetkilileri, Ukrayna'nın hafta sonu düzenlediği saldırılarda Rus ordusuna ait 20 savaş uçağını vurduğunu, bunlardan 10'unu imha ettiğini belirtiyor. 

Bu rakam, Kiev yönetiminin açıkladığının neredeyse yarısına denk geliyor. Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, 41 uçaklık Rus filosunun yaklaşık yarısının imha edildiğini, geri kalanına da ciddi hasar verildiğini savunmuştu. Vurulan hava araçları arasında A-50 erken uyarı uçaklarıyla Tu-95 ve Tu-22M3 bombardıman uçaklarının yer aldığı iddia edilmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters, Washington ve Kiev tarafından paylaşılan rakamların bağımsız olarak doğrulanamadığını aktarıyor. 

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Ukrayna ordusuna ait insansız hava araçlarının (İHA), Murmansk, İrkutsk, İvanovo, Ryazan ve Amur bölgelerindeki askeri hava üslerine saldırı düzenlediği, bazı savaş uçaklarının alev aldığı belirtilmişti. 

Ukrayna'nın iç güvenlik teşkilatı Ukrayna Güvenlik Servisi'nin (SBU) Telegram hesabından yapılan açıklamada, stratejik seyir füzesi taşıyan savaş uçaklarının vurulduğu bildirilmişti. 

SBU'nun "Pavutini" (Örümcek Ağı) adıyla düzenlediği operasyonda, Rusya'nın stratejik havacılığına 7 milyar dolarlık hasar verildiği savunulmuştu. 

New York Times'ın haberinde, Kremlin'in bu saldırıya "ciddi şekilde karşılık vereceği" ifade edilmişti. Operasyonun, Rusya'nın stratejik kapasitesine zarar vermenin yanı sıra Ukrayna'nın 600 dolarlık drone'larla değeri 100 milyon doları aşan askeri uçakları imha edebileceğini gösterdiğine dikkat çekilmişti.

ABD Başkanı Donald Trump da dünkü açıklamasında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yaptığı görüşmeden bahsederek, Rus liderin "Ukrayna'nın saldırısına cevap vermek zorunda kalacağını açıkça söylediğini" belirmişti.

Zelenski ise bugünkü açıklamasında, dün gece Rusya'nın 103 drone ve bir balistik füzeyle Donetsk, Harkiv, Odessa, Sumi, Çernigiv, Dnipropetrovsk ve Herson'u vurduğunu söyledi. 

Ukrayna lideri olayı "terör saldırısı" diye nitelerken, yetkililer Priluky şehrinde 5 kişinin hayatını kaybettiğini, 6 kişinin de yaralandığını bildirdi. Harkiv kentindeyse 18 kişi yaralandı.
 


Diğer yandan Ukrayna-Rusya arasında yeniden alevlenen çatışmalar, nükleer savaş endişesini de tekrar gündeme taşıdı. 

Guardian'ın aktardığına göre Ukrayna'nın vurduğu uçaklar, nükleer savaş başlıklı silahlar taşıyabiliyor. Haberde Ukrayna'nın, Rusya'nın "nükleer üçlüsünü" hedef aldığına işaret ediliyor. Nükleer üçlü, bir ordunun havadan, karadan ve denizden nükleer füze fırlatma kapasitesini ifade ediyor. 

Trump'ın Özel Temsilcisi Steve Witkoff ve Putin'in Ekonomik İşbirliği Özel Temsilcisi Kirill Dmitriev de Ukrayna'nın drone operasyonunu "Rusya'nın nükleer varlıklarına" yönelik bir saldırı diye niteledi.


Independent Türkçe, Reuters, Guardian, AA

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU